Više od 500.000 radnika i radnica u štrajku upozorenja zbog Zakona o radu

Izvor: Tanjug

Predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost održali su danas jednosatni štrajk upozorenja u preduzećima u Srbiji u kojima imaju članstvo, kako bi izrazili nezadovoljstvo predloženim izmenama i dopunama Zakona o radu.

U trajanju od 11 do 12 časova, štrajk upozorenja organizovale su, između ostalog, sindikalne centrale GSP Beograd, Glavnog poštanskog centra, Kliničko-bolničkog centra Srbije…

Prema navodima predstavnika sindikata GSP Beograd, ispred centrale se okupilo više stotina radnika. Saobraćaj u gradu nije prekidan, jer je kažu, ovo bio samo štrajk upozorenja.

 Strajk

Predsednik sindikata komunalne delatnosti Milan Grujić i predsednik sindikata u GSP Goran Brajić rekli su da je današnje okupljanje zajednička poruka Vladi Srbije, da sindikati neće dopustiti da Srbija bude “ostrvo jeftine radne snage”.

Grujić je rekao da je Srbija najgora zemlja u Evropi po visini primanja, broja nezaposlenih i da je mladima oduzeta budućnost, jer se teret krize svaljuje na leđa radnika. Oni ističu da su nezadovoljni odredbama predložneog Zakona o radu, posebno rešenjima koja se odnose na rad na određeno vreme i fleksibinsle oblike zapošljavanja.

Jednočasovnom štrajku upozorenja pridružili su se i radnici Glavnog poštanskog centra u Beogradu. Predstavnik sindikata Nezavisnost u tom centru Vlado Samardžija rekao je da je današnja akcija samo štrajk upozorenja, a da će ukoliko se ne odustane od predlzozneih rešenja u Zakonu o radu, uslediti veći protesti.

Predstavnik sindikata u tom centru Zoran Pavlović rekao je da oni nemaju zvaničnu potvrdu o tome da je nacrt zakona povučen i da je zato organizavan štrajk upozorenja, kako bi se skrenula pažnja da se zakoni ne mogu donositi bez saglasnosti socijlanih partnera.

Predstavnici ta dva sindikata podsetili su da će podržati protest koji su za sutra u podne u Beogradu najavili radnici preduzeća u restrukturiranju.

Jednočasovni štrajk upozorenja održan je i ispred Kliničkog centra Srbije gde su se okupili predstavnici sindikata zdravstva i socijalne zaštte, UGS Nezavisnost i Sinidikat medicinskih sestara i tehničara.

Prema rečima predstavnika sidikata zdravstva, štrajku se odazvalo oko hiljadu radinka, a u periodu od 11 do 12 sati organizovan je minimum procesa rada. Predstavnici ta tri sindikata ocenili su da je nedopustivo da se na takav način donosi Zakon o radu, ukazavši da on neće povećati zapošljavanje, već da će smanjiti prava i destimulisati zaposlene.

Oni se ne slažu ni sa novim Zakonom o privatizaciji i izmenama Zakona o stečaju. Govoreći o položaju zdravstevnih radnika, istakli su da rade za veoma male plate i ukazali na lošu kadrovsku strukturu i odlazak velikog broja mladih i stručnih ljudi u inostranstvo.

Predstavnik UGS nezavisnost Zoran Milić rekao je da će se na sednici sindikata zdravstva doneti odluka o daljim aktivnostima, a moguće je da će biti i generalnog štrajka.

Predstavnicima S S S S i UGS Nezavisnost u štrajku upozorenja pridužili su se i članovi Sindikata srpske policije (S SP), Sindikat radnika u prosveti i Ujedinjeni sindikati Srbije.

Na konferenciji koja je zakazana za 13 sati, lideri S S S S i UGS Nezavisnsot, Branislav Čanak i Ljubisav Orbović izvestiće medije o tome kako je protekao štrajk upozorenja danas u Srbiji.

Štrajk upozorenja širom Srbije

U jednočasovnom štrajku upozorenja, nezadovoljni predloženim izmenama i dopunama zakona o radu, stečaju i privatizaciji u Pomoravskom okrugu je učestovalo 5.000 zaposlenih, koliko ih je bilo u prvoj smeni, izjavio je Tanjugu predsednik Veća sindikata za grad Jagodinu i opštine Pomoravskog okruga Miroslav Gajić.

Uprkos štrajku, proces proizvodnje nije trpeo, ocenio je Gajić.

U štrajku je učestovalo više od 40 preduzeća i ustanova, a učešće su uzeli i sindikati zdravstva, policije, izjavio je Tanjugu sekretar u Veću sindikata Slobodan Jovanović.

Zaposlenima u proizvodnji, kako u državnim tako i u privatnim firmama, pridružili su se zaposleni u domovima zdravlja i opštim bolnicama u Jagodini, Ćupriji i Paraćinu, kao i zaposleni u paraćinskoj gimnaziji.

U 51. osnovnoj i srednjoj školi u Pomoravlju, Resavi i Levču nije bilo štrajaka, izjavio je Tanjugu načelnik Školske uprave u Jagodini Života Starčević.

Predsednik sindikata Opšte bolnice u Jagodini Alan Amzović, izjavio je Tanjugu da je
štrajk upozorenja zaposlenih u bolnici i Domu zdravlja organizovan u skladu sa Zakonom, Uredbom o minimumu procesa rada i kolektivnim ugovorom. Štrajkom nije bio ugrožen nijedan pacijent, korisnik naših usluga, napomenuo je Amzović i dodao da su se štrajku pridružili i zaposleni koji nisu sindikalno opredeljeni.

Radnici više čačanskih preduzeća i ustanova održali su štrajk upozorenja da bi izrazili nezadovoljstvo predloženim izmenama i dopunama Zakona o radu.

“Štrajk upozrenja održali su zaposleni u preduzećima Fabrika Reznog alata, Sloboda, Komunalac, Vodovod, zatim, škole, čačanski Zdravstveni centar, a autobusi Autoprevoza u periodu od 11 do 12 časova stajali su na stanici”, izjavio je predsednik Saveza samostalnog sindikata grada Čačka, Slobodan Jelić.

On je za Tanjug rekao da su radici štrajk organizovali na svojim radnim mestima.

Jelić kaže da Zakon o radu ne ide u prilog radnicima, već samo poslodavcima i da je taj, kako kaže, “nakaradni” zakon neophodno vratiti na doradu.
“Neophodno je povući zakon iz skupštinske procedure, vratiti ga na doradu, jer skoro nijedan njegov član, počev od minulog rada, bolovanja, uslova, radnog vremena i ostalog, ne reguliše na najbolji način prava zaposlenih”, zaključio je on.

Radnici više čačanskih preduzeća i ustanova održali su štrajk upozorenja da bi izrazili nezadovoljstvo predloženim izmenama i dopunama Zakona o radu.
“Štrajk upozrenja održali su zaposleni u preduzećima Fabrika Reznog alata, Sloboda, Komunalac, Vodovod, zatim, škole, čačanski Zdravstveni centar, a autobusi Autoprevoza u periodu od 11 do 12 časova stajali su na stanici”, izjavio je predsednik Saveza samostalnog sindikata grada Čačka, Slobodan Jelić.

On je za Tanjugu rekao da su radici štrajk organizovali na svojim radnim mestima.

Jelić kaže da Zakon o radu ne ide u prilog radnicima, već samo poslodavcima i da je taj, kako kaže, “nakaradni” zakon neophodno vratiti na doradu.

“Neophodno je povući zakon iz skupštinske procedure, vratiti ga na doradu, jer skoro nijedan njegov član, počev od minulog rada, bolovanja, uslova, radnog vremena i ostalog, ne reguliše na najbolji način prava zaposlenih”, zaključio je on.

Štrajk upozorenja održan je i u Subotici, ali je u većini preduzeća iskorišćen za informisanje radnika o najnovijim aktuelnostima u vezi sa ovim zakonskim dokumenta.

Kako je Tanjugu rečeno u Gradskoj organizaciji Saveza samostalnih sindikata u Subotici, u jednočasovnom štrajku učestvovalo je oko 4.500 radnika u 70 sindikalnih organizacija javnih preduzeća, ustanova i privrednih društava.

Tokom jednočasovne obustave rada, deljeni su flajeri na kojima su iskazani stavovi protiv najavljenih izmena i dopuna zakona, kao i za razgovor odnosno informisanje radnika o najnovijim aktuelnostima u vezi Zakona o radu, pošto je najavljeno njegovo povlačenje na doradu.

Nezadovoljni Predloženim izmenama i dopunama Zakona o radu, zdravstveni radnici u Kragujevcu obustavili su danas rad na jedan sat, a u jednočasovnom štrajku nisu učestvovali zaposleni u prosveti.

Štrajkovali su zaposleni u Domu zdravlja, Zavodu za stomatologiju, Institutu za javno zdravlje”, rekla je u izjavi Tanjugu predsednica Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Dragana Jovanović.

Ona je navela da su se jednočasovnom štrajku pridružili i članovi sindikata lekara i farmaceuta, kao i sindikata medicinskih sestara i tehničara.

“Štrajk upozorenja trajao je od 11 do 12 časova, i u to vreme radila je samo mala pedijatrija, a lekarska pomoć je ukazana hitnim slučajevima i trudnicama”, rekla je Jovanovićeva i objasnila da je štrajk organizovan uz zakonski minum rada.

Jednosatnom štrajku upozorenja priključili su se i zaposleni u borskim javnim, javno-komunalnim preduzećima, ustanovama, Zdravstvenom centru, sudu i radnici RTB-a Bor.

Prema rečima Radoslava Filipovića, predsednika Veća Saveza samostalnih sindikata u Boru, u nacrtu Zakona o radu, protiv koga se sindikati bore, izmenjeno je 147 tačaka u odnosu na važeći zakon i to uglavnom na štetu zaposlenih.

On kaže da su se čula oprečna mišljenja iz Vlade Srbije i ministarstva koje je predložilo nacrt, što je opredilo sindikat da ipak uđe u štrajk upozorenja.

Jednočasovni štrajk upozorenja organizovali su danas i sindikati zaposlenih u Kliničkom centru u Nišu – Nezavisni sindikat, Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti i Sindikat medicinskih sestara i tehničara.

Zahtev učesnika štrajka je hitno povlacenje iz procedure Predloga Zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu.

“Novi zakon o radu ukida sva prava radnika, pre svega u vezi sa zaradama. Vreme provedeno na bolovanju biće plaćeno još manje nego sada za 10 do 15 posto, godišnji odmor neće biti plaćen u punom iznosu, ukinuće se plaćanje noćnog rada, smenskog rada, vreme provedeno u pripravnosti, poslodavac ima odrešene ruke da svakom radniku može u toku dana da poveća radno vreme a da mu ne plati” izjavio je za Tanjug Miodrag Stojković iz Sindikata Nezavisnost Kliničkog centra u Nišu.

U jednočasovnom štrajku upozorenja danas su bili i radnici gradske čistoće u Nišu. Vozila za odvoz smeća bila su parkirana na platoima ispred Narodnog pozorišta i ispred Gradske kuće. Zaposleni u ovoj javnom preduzeću smatraju da će im novi zakon o radu u predloženom obliku umanjiti plate i uskratiti ranička prava.

Print Friendly, PDF & Email
Sadržaji koji su ovde preneti ne odražavaju nužno i stavove Centra za politike emancipacije.