Valjevo: Telima sprečili odnošenje drobilice

Izvor: Politika

Grupa od 60, od ukupno 120, radnika valjevskog preduzeća u restrukturiranju „Valjevoput” sprečila je novog vlasnika drobilice kupljene na licitaciji da je preuzme iz kruga asfaltne baze u prigradskom naselju Beloševac. Bez obzira što su predstavnici firme „Sava-kop” došli u pratnji sudskog izvršitelja i asistenciju policije preko kapije nisu mogli, jer to radnici nisu dopustili. Čak, kako je rekao, Tihomir Đuričić, predsednik sindikata ovog preduzeća, u slučaju primene sile bili su spremni da mašinu poliju benzinom i zapale, jer je prodata iza njihovih leđa i u bescenje.

Mašinu je prodao sud da bi se namirila potraživanja nekolicine radnika „Valjevoputa” koji su preduzeće tužili zbog toga što su im isplaćivane zarade ispod zakonskog minimuma. Vršilac dužnosti direktora preduzeća Nenad Marić, bio je među 60 radnika koji su telima branili odnošenje drobilice. Razlog njihovog protesta je poništavanje i zakazivanje nove licitacije, jer tvrdi da je bilo dosta neregularnosti, jer za prodaju mašine nisu znala preduzeća, firme i fizička lica izvan Valjeva. Direktor i radnici smatraju da je mogla da se postigne mnogo bolja cena. Po proceni ovlašćene agencije njena realna vrednost je 8,5, a prodata je po početnoj izlicitiranoj ceni od 3,3 miliona dinara.

Radnici Valjevoputa i policija FOTO Predrag Vujanac

– Pored toga što je prodata u bescenje cela licitacija održana je netransparentno i mi zahtevamo da se preispita ceo tok prodaje. Sam podatak da je licitacija bila zakazana 9. januara, a ta informacija, odnosno oglas, tek se 13. januara našao na sajtu suda, nesporno otvara sumnju na neke nedozvoljene radnje i interne dogovore. Posle ovakvog ponašanja, koji je svojevrstan paradoks, da državnu imovinu čuvamo od same države, ne očekujemo da nas ona nagradi, ali tražimo da nas podrži u borbi za poštovanje pravila, zakona i fer ponašanja kada su u pitanju ovako osetljive situacije, kaže Marić.

Inače, u izvršnom odeljenju Osnovnog suda u Valjevu, tvrde da je sve bilo po propisima, da je oglas za licitaciju objavljen na sajtu suda 27. decembra 2013. godine i da je bio postavljen sve do održavanja licitacije 9. januara ove godine.

Tihomir Đuričić, predsednik Samostalnog sindikata „Valjevoputa” koji je bio na čelu grupe nezadovoljnih radnika, poručio je da nikakvu otimačinu, bez obzira ko stajao iza nje, neće dozvoliti.

– Spremni smo da zapalimo svaku mašinu koja bude prodata na silu. Mogu ih isterati iz kruga preduzeća jedino u situaciji da nas pobiju. Mi već dve i po godine čekamo i čuvamo svaku mašinu i svaki šraf na njima za neku novu i uspešniju privatizaciju, a sada kojekakvi privatni moćnici i pljačkaši žele da nam ih otmu. To nećemo ni po koju cenu dozvoliti, veli Đuričić.

Jučerašnja odbrana odvoženja prodate građevinske mašine iako je protekla pod snažnim tenzijama radnika prošla je bez incidenata. Iz straha da novi vlasnik po „robu” ne dođe noću, radnici su organizovali stalna dežurstva.

Print Friendly, PDF & Email
Sadržaji koji su ovde preneti ne odražavaju nužno i stavove Centra za politike emancipacije.