USS Sloga: Vlada hoće zakon bez sindikata

Izvor: Tanjug

“Jedina namera Vlade Srbije je potpuno isključivanje sindikata iz daljeg dijaloga i usvajanje Zakona o radu po svaku cenu i daleko od očiju javnosti”, navodi se u saopštenju Udruženih sindikata Srbije “Sloga”.

To namera Vlade se, kako se ukazuje, može videti iz jednostrane odluke Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike da otkaže javne rasprave o Nacrtu izmena Zakona o radu i otkazivanja Javnog saslušanja Odbora Skupštine Srbije za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva.

Saslušanje, koje je bilo zakazano za danas, otkazano je jučerašnjim šturim obaveštenjem Odbora, u kome se razlog otkazivanja navodi da se nisu stekli uslovi za prezentaciju i održavanje javne rasprave – neodazivanjem jednog od socijalnih partnera.

USS Sloga logo
“Udruženi sindikati Srbije Sloga javno pitaju Odbor: Koji je to tajanstveni socijalni partner koji opstruiše javnu raspravu na temu Preloga izmena Zakona o radu, da li su to predlagači zakona, sindikati, ili predstavnici Vlade i resornih ministarstva?”, piše u saopštenju.

Ukazuje se da javnost treba da brine to što je Vlada Srbije socijalni dijalog “preselila na polje imaginarne, virtuelne komunikacije”, pa se ministri, umesto javnog sučeljavanja, sve češće javnosti i sindikatima obraćaju preko društvenih mreža.

“Mi ne želimo da učestvujemo u virtuelnom socijalnom dijalogu, da razgovaramo s ministrima preko društvenih mreža i da im komentarima objašnjavamo”, ukazuju Udruženi sindikati “Sloga”.

Print Friendly, PDF & Email
Sadržaji koji su ovde preneti ne odražavaju nužno i stavove Centra za politike emancipacije.