U zdravstvu još dva sindikata najavila štrajk

IZVOR: B92

Članovi Novog sindikata zdravstva Srbije i Sindikata zdravstva “Sloga” najavili su za sutra jednosatnu obustavu rada u zdravstvenim ustanovama.

Lekari i drugi zaposleni u zdravstvu štrajkuju već sedmi dan.

Zaposleni u zdravstvu ne odustaju od zahteva da Vlada povuče Uredbu, kojom bi im se, kako kažu, smanjile plate za 10 odsto.

Poluprazni hodnici i sve manje pacijenata u zdravstvenim ustanovama u Srbiji. Primaju se samo hitni slučajevi, a u Kliničkom centru u Nišu otkazane su i neke operacije.

“Nije samo štrajk u pitanju, nego katastrofalna situacija u zdravstvu. To odgovorno tvrdim zato što je kod nas u KC šest operacionih sala van funkcije, zato što aparati za anesteziju nisu servisirani na vreme i neispravni su, tako da su te sale neupotrebljive. Imamo manjak šavnog materijala”, kaže dr Vladan Stankovic iz Kliničkog centra Niš.

Studentska poliklinika u Beogradu je u štrajku od prvog dana. Studenti koji su danas došli u tu ustanovu kažu da se primaju samo hitni slučajevi. Međutim, prema rečima lekara – poliklinika radi i nešto više od zakonskog minimuma.

“Svesni smo da je to populacija koja je negde uz omladinu, ipak nazovimo je decom i to je ipak malo više od minimuma, ali smo u štrajku”, kaže dr Miodrag Stojanović iz Studentske poliklinike u Beogradu.

Klinički centar Srbije za sredu najavljuje štrajk upozorenja, a lekari tvrde da otkazivanja operacija nije bilo.

“To je više štrajk upozorenja, mi smo apsolutno svesni i građani moraju da shvate da ovo nije upereno protiv njih, i upravo iz tog razloga da oni trpe, ovde se leče vrlo teški pacijenti iz čitave Srbije i regiona i ne bi bilo u redu, zato i prekidamo samo na jedan sat”, objašnjava dr Radmila Obrenović iz KC Srbije.

Zdravstvene ustanove u Vojvodini takođe su najavile štrajk zbog nove uredbe, a nezadovoljni su i što su plate u zdravstvu na niskoj poziciji u javnom sektoru.

“Želimo da upozorimo pogotovo one koji će ubuduće odlučivati o položaju zaposlenih u zdravstvu da će ga posle izbora morati odmah rešavati, jer 28. mesto u javnom sektoru je stvarno ponižavajuće za zdravstvo”, smatra Daribor Stjepanović iz Sindikata zaposlenih u zdravstvu u južnobačkom okrugu.

U Ministarstvu zdravlja i dalje tvrde da primena nove uredbe neće dovesti do smanjenja plata, kao i da će u narednom periodu organizovati sastanke u zdravstvenim ustanovama kako bi zaposlenima pojasnili nedoumice u vezi sa novom uredbom.

Print Friendly, PDF & Email
Sadržaji koji su ovde preneti ne odražavaju nužno i stavove Centra za politike emancipacije.