U Surčinu srušen spomenik partizanima

Izvor: Kurir

Na platou ispred Opštine Surčin u ponedeljak 2. jula uklonjen je spomenik borcima iz Srema u Narodnooslobodilačkom ratu, koji se na tom mestu nalazi „tričavih“ 55 godina.

Spomen-obeležje izliveno u bronzi na kojem partizan u jednoj ruci drži bombu, a u drugoj pušku počistile su lokalne vlasti. Došli su s dva bagera i desetak radnika, koji su macolama završili posao. Jovan Milivojević, direktor JKP „Surčin“, kaže da će spomenik biti premešten u Bojčansku šumu, gde se nalaze čuvene partizanske baze.

– Ploču s imenima boraca palih u Drugom svetskom ratu početkom godine smo prebacili u park preko puta ulice – rekao je on i dodao da su na ovaj način spasli spomenik, koji bi verovatno završio u nekom podrumu, a sada će u ovoj memorijalnoj šumi 4. jula, na Dan boraca, biti otkriven i rehabilitovan.

Građani su besni na predsednik opštine Vojislava Janoševića koji je po njihovim rečima lično naredio uklanjanje ovog spomen-obeležja i zbog toga su protestovali u centru Surčina i položili vence povodom 4. jula, Dana boraca.

– Ovo je strašno, nemam reči za ovaj postupak. Hoću da vrate spomenik. Danas, na veliki praznik, Dan boraca, izaći ćemo na ulice da bi protestovali zbog ovog postupka – kaže Ivković i dodaje da je u poslednjih nekoliko meseci Janošević promenio sve nazive ulica u Surčinu i stavio nova, četnička imena.

– Kako da mi ne bude žao što ovo rade, plakao bih kao malo dete. Pa, moj otac je bio u partizanima četiri godine, a sad su ove lopuže sve pogazile – ogorčen je meštanin Radoje Radojčić (67), koji je posmatrao rušenje.

Print Friendly, PDF & Email
Sadržaji koji su ovde preneti ne odražavaju nužno i stavove Centra za politike emancipacije.