U Španiji sve više prinudnih iseljavanja

Svakog utorka desetine vlasnika stanova koji ne mogu da isplate hipoteke skupljaju se u društvenom centru blizu madridske koride kako bi diskutovali o strategiji putem koje će se suprotstaviti bankama.

Iseljavanja, kojih nekada ima i više stotina na dan, postala su simbol petogodišnje krize u Španiji, pokrenute kolapsom tržišta nekretnina i građevinarstva, a koja je ostavila milione bez posla.

Mnogi od onih koji se pojavljuju u centru su imigranti iz Južne Amerike. Doselili su se u Španiju u kasnim 1990-im i ranim 2000-im kako bi radili u građevinarstvu nesvesni da će ta privredna grana doživeti potpuni krah. Smenjuju se u govorima o teškoj situaciji u kojoj se nalaze, o tome koliko im je još malo ostalo do iseljenja. Govore o gubitku posla, oslanjanju na pozajmice i sudskim rešenjima o prinudnom iseljenju.

Javna kampanja “Stop Izbacivanjima” je pokrenula talas revolta i nepoverenja prema bankama, pa je nova Vlada obećala olakšice onima koji su uzeli pozajmice tokom stambenog buma.

Dekada niskih kamatnih stopa napumpala je španski balon nekretnina. Nakon što je ovo tržište doživelo krah u 2007/08, stotine hiljada ljudi je dugovalo više nego što njihova nekretnina zapravo vredi.

Iseljavanja onih koji ne mogu da plate hipoteku su se skoro udvostručila i broje čak do 50000 za prošlu godinu, za razliku od 2008. kada je taj broj iznosio 27000. A prema zvaničnim statistikama nezaposlenost je skočila na 23%.

Print Friendly, PDF & Email
Sadržaji koji su ovde preneti ne odražavaju nužno i stavove Centra za politike emancipacije.