U Španiji i danas protesti zbog mera štednje

IZVOR: Tanjug

Na hiljade Španaca demonstriralo je danas širom zemlje zbog vladinih mera štednje i to je bio deo rastućeg pokreta protesta koji ne pokazuje znakove posustajanje i koji bi mogao da dostigne vrhunac generalnim štrajkom u novembru, javio je Rojters, navodeći da se u centru Madrida okupilo oko 60.000 ljudi.

Danas je demonstriralo na stotine hiljada Španaca i njihovi protesti su skoro svakodnevni u proteklih nekoliko meseci, što stvara probleme vladi desnog centra koja se suočava sa regionalnim izborima i nastoji da uveri investitore da je zemlja stabilna, navela je britanska agencija.

Španski sindikati su saopštili da će organizovati opšti štrajk ukoliko vlada ne održi referendum o nepopularnim merama smanjenja troškova.

Mere štednje u 2013. uključuju rast poreza na promet i drugih taksi od 15 milijardi evra i gotovo sedam milijardi na ime štednje u regionima, koji samostalno upravljaju zdravstvom i obrazovanjem.


Ostatak štednje treba da bude ostvaren smanjenjem beneficija za nezaposlene i socijalne pomoći, kao i zamrzavanjem zapošljavanja u javnom sektoru.

Stopa nezaposlenosti u Španiji dostigla je skoro 25 odsto.

Print Friendly, PDF & Email
Sadržaji koji su ovde preneti ne odražavaju nužno i stavove Centra za politike emancipacije.