U Sloveniji javni sektor u štrajku

IZVOR: Smedia

Sindikati u javnom sektoru Slovenije stupili su danas u generalni štajk zbog planiranih vladinih mera štednje, dok je premijer Janez Janša poručio da će slovenačka vlada prekinuti tradiciju da “kleči” pred sindikatima.

Štrajk se organizuje u trenutku dok traju pregovori sa vladom u nastojanju da se postigne dogovor o merama štednje.

Vladin glavni pregovarač, ministar za porodicu i socijalnu brigu Andrej Vizjak izjavio je da vlada želi da se postigne kompromis sa sindikatima.

Janša je uoči štrajka oštrim tonom zapretio da će štrajkači ostati bez plaćene dnevnice i rekao da više nema prostora za manevrisanje da se živi na račun drugih ili na račun budućih generacija.

Vlada Slovenija je predložila da se plate 160.000 zaposlenih u javnom sektoru zemlje smanje, u proseku 7,5 odsto, o čemu parlament tek treba da se izjasni.

Ministar finansija Janez Šušterič je, najavljujući program štednje izrazio nadu da će se sindikati saglasiti sa merama kojima je predviđeno da se javna potrošnja ove godine smanji za oko milijardu evra.

Prema vladinom predlogu, smanjenje plata za zaposlene u javnom sektoru trebalo bi da se primenjuje od juna.

Lideri slovenačkih sindikata su, međutim, upozorili da se ne slažu sa predloženim merama štednje.

Slovenački dnevnik “Delo” ocenjuje u komentaru povodom štrajka da su razlozi nezadovoljstva zaposlenih u javnom sektoru mnogo dublji od predloženih mera štednje.

Kako navodi “Delo”, problem leži u tome što vlada, pod izgovorom štednje, pokušava da izmeni model države blagostanja.

Kao još veći problem, najtiražniji slovenački dnevnik navodi to što se tim planom ne ugrožava samo obrazovanje u javnim u korist privatnih škola, već i što se narušava autonomija univerziteta koji se, kako ocenjuje, još odupiru koristoljubivim principima kapitala i pohlepe.

Dnevnik “Večer” ocenjuje da današnji štrajk simbolizuje trenutak kad globalna borba dva koncepta – liberalnog kapitalizma i solidarnosti, eskalira u otvoreni konflikt.

“Večer” kritikuje razvoj neoliberalizma za koji navodi da je stvorio “vojsku zombija koji su spremni da prihvate bilo kakav posao za malu platu”.

“Sigurnost i dobro plaćeni poslovi u javnom sektoru treba da budu primer drugima u Sloveniji, a umesto toga, zaposleni u javnom sektoru su zaplašeni sudbinom radnika u privatnim kompanijama koji su već postali žrtve sistema”, zaključuje slovenački dnevnik.

Print Friendly, PDF & Email
Sadržaji koji su ovde preneti ne odražavaju nužno i stavove Centra za politike emancipacije.