Syriza nije uspela da formira vladu, sve izvesniji novi izbori

Aleksis Cipras, predsednik partije radikalne levice Syriza, nije uspeo da formira vladu. Dok je Demokratska levica bila voljna da učestvuje u vladi, Komunistička partija (KKE) želi da ostane u opoziciji.

Predsednik konzervativne partije Nezavisni Grci takođe je bio spreman da pruži podršku vladi koja bi raskinula memorandum sa MMF-om i suprotstavila se merama štednje. Ipak njihova 33, Syriza-ino 51 i 19 poslaničkih mesta Demokratske levice nisu dovoljna za većinu u parlamentu.

Syriza je u utorak PASOK-u i Novoj demokratiji, partijama koje bezuslovno podržavaju memorandum, isporučila zahteve za eventualnu saradnju:

1. Odmah otkazati sve najavljene mere, poput smanjivanja plata i penzija, mere koje će grčki narod dodatno osiromašiti

2. Odmah otkazati sve najavljene mere koje podrivaju fundamentalna prava radnika i radnica, poput ukidanja kolektivnih ugovora

3. Odmah ukinuti zakon koji onemogućava krivično gonjenje članova i članica parlamenta, reformisati izborni zakon i politički sistem pod čime bi se podrazumevalo i ukidanje bonusa od 50 mesta u parlamentu za partiju koja pobedi na izborima

4. Pokrenuti istragu u grčim bankama

5. Pokrenuti međunarodnu revizorsku komisiju koja bi ispitala uzroke javnog deficita u Grčkoj i pokazala da li su dugovi legalni ili ne.

Ranije u toku dana Cipras je govorio i o mogućnosti uvođenja državne kontrole nad bankama.

Reakcije PASOK-a i Nove demokratije, ali i Berlina i Brisela, bile su izričito negativne. Ministar spoljnih poslova Nemačke, Gvido Vestervele, preteći je izjavio: “Mi želimo Grčku u euro zoni, ali dogovorene reforme se moraju sprovesti. U suprotnom ne vidim kako će novi paket pomoći biti uplaćen.”

Aleksis Cipras je u međuvremenu pokušao da se sastane sa novoizabranim predsednikom Francuske, Fransoa Olandom, koji je u predizbornoj kampanji oštro napadao nemačku dominaciju u Evropi i mere štednje koje EU i MMF forsiraju. Oland je susret ipak odbio i na neki način nagovestio da će pre raditi na kompromisu sa politikom Angele Merkel i njenih saradnika nego se njoj radikalnije suprotstaviti.

U četvrtak će priliku da formira vladu dobiti predsednik PASOK-a, trećeplasirane stranke na grčkim izborima. Ipak, sve je izvesnije da će doći do novih izbora.

Pogledajte kako izbore u Grčkoj komentariše ekonomista Kostas Lapavicas:

 

Print Friendly, PDF & Email
Sadržaji koji su ovde preneti ne odražavaju nužno i stavove Centra za politike emancipacije.