Studenti FPU i dalje u štrajku

IZVOR: Mondo

Ispred Ministarstva prosvete noć je provelo tridesetak studenata, od kojih dvadeset od juče ujutro štrajkuje glađu, kao i dva roditelja.

“Pred svitanje bilo je malo hladno, a studenti 24 sata ne uzimaju hranu i iscrpljeni su”, rekao je jutros Tanjugu predstavnik studenata Miloš Kuvekalović.

“Nemamo više vremena da čekamo, moramo pod hitno da upišemo godinu i nastavimo s polaganjem ispita”, rekao je i student prodekan FPU-a Nemanja Šidić.

Potvrda bi trebalo da stigne od Saveta fakulteta, koji je i zabranio upis dok ne stignu dogovorene pare za školarine od Ministarstva prosvete a studenti kažu da više ne veruju usmenim obećanjima.


Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović juče je rekao da će ovaj problem biti rešen posle 1. maja, kao što je to urađeno i sa svim ostalim državnim fakultetima ali to je obećanje koje je ministar davao i u oktobru prošle godine.

“Sutra očekujemo sastanak s predstavnicima Ministarstva prosvete i fakulteta, ali od štrajka ne odustajemo dok problem ne bude zaista rešen”, kazao je Šidić.

On je rekao da je studente koji štrajkuju ispred Ministarstva prosvete u Nemanjinoj ulici tokom protekle noći posetio jedino pravni savetnik iz tog ministarstva.

Studenti su istakli transparente na kojima piše “Štrajk” i “Ostajemo ovde”.

Oni tvrde i da je jednoj studentkinji noćas pozlilo i da su njeni roditelji došli po nju, kako ne bi intervenisala Hitna pomoć. Šidić je upozorio da tri ili četiri studenta svakog trenutka mogu da kolabiraju i pozvao hitnu pomoć da bude u pripravnosti.

Oko trideset studenata FPU juče su počeli štrajk glađu zbog problema oko uplata školarina. Nešto više od 100 studenata FPU-a koji su ispunili uslove za upis u narednu godinu, čeka da školarine budu uplaćene i da im se omogući upis.

Studenti tog fakulteta su, kako kažu, jedini koji imaju problem jer za razliku od drugih fakulteta veliki broj studenata sa maksimalnih 60 bodova ne može da upiše godinu uz budžetsko finansiranje, a školarina iznosi 200.000 dinara.

Ministarstvo prosvete i nauke, nakon sastanka predstavnika ministarstva, rektorata, dekanata i studenata 11. aprila, preuzelo je obavezu da uplati celu školarinu za studente sa 60 bodova, a za one koji imaju 48 do 59 poena 50 odsto troškova. Prema dogovoru, trebalo je da studenti budu upisani do petka 20. aprila.

Školarina na Fakultetu primenjenih umetnosti iznosi 200.000 dinara.

Print Friendly, PDF & Email
Sadržaji koji su ovde preneti ne odražavaju nužno i stavove Centra za politike emancipacije.