Španci protiv zabrane abortusa

Izvor: B92

U Madridu održan protest protiv izmena zakona o abortusu kojima bi se zabranio prekid trudnoće u slučaju deformiteta ploda.

Demonstranti ističu da će to vratiti Španiju u eru diktature generala Franciska Franka.

“Čini nam se da je ovo povratak Frankovoj diktaturi, a mi ni pod kakvim uslovima nećemo prihvatiti mere koje će nam oduzeti naša prava”, rekla je Husta Montero, članica Feminističkog parlamenta, jedne od grupa koje su organizovale protest.

Okupljeni su uzvikivali: “Mi rađamo, mi odlučujemo”, preneo je AFP.

Konzervativna španska vlada izazvala je buru nezadovoljstva među grupama za zaštitu ženskih prava, planovima za pooštravanje zakona o abortusu.


Španska vlada je u petak najavila da će izmeniti zakon o abortusu koji je donela prethodna vlada socijalista 2010. godine i koji daje ženama zakonsko pravo na abortus do 14. nedelje trudnoće, a u slučajevima kada je ugroženo zdravlje majke ili fetus pokazuje ozbiljne deformitete do 22. nedelje trudnoće.

U slučaju ekstremne deformacije fetusa, abortus je mogao da se sprovede u bilo koje vreme uz odobrenje etičkog komiteta.

Međutim, ministar pravde Alberto Ruis-Galadron je rekao da zakon treba da se promeni kako bi se zabranio abortus u slučajevima deformacije fetusa.

“Ne razumem zašto bismo uskratili fetusu život dozvoljavajući abortus iz prostog razloga što on ima hendikep ili deformitet”, rekao je ministar u intervjuu prošle nedelje.

Većina Španaca (81 odsto) je protiv zabrane abortusa u slučajevima kada je plod deformisan, pokazale su ankete koje je danas objavio levičarski list “El Pais”.

Demonstranti smatraju da je ministrov predlog ciničan.

“On želi da pokaže brigu, ali ona nije praćena odgovarajućim merama. Recimo, vlada istovremeno smanjuje sredstva za zbrinjavanje hendikepiranih ljudi i dece sa smetnjama u razvoju”, rekla je Husta Montero.

Print Friendly, PDF & Email
Sadržaji koji su ovde preneti ne odražavaju nužno i stavove Centra za politike emancipacije.