“Socijalna Konferencija” u Francuskoj – masovni napad na radničku klasu

Izvor: advance.hr

Pod pokroviteljstvom Francois Hollandea i njegove Socijalističke Partije (PS) u Parizu je početkom ovog tjedna (9. i 10. srpnja) održana “Velika Socijalna Konferencija” (“Grande Conférence sociale”) na kojoj se okupilo 300 predstavnika države, sindikata i udruge poslodavaca s ciljem smanjenja francuskog duga, povećanja profitabilnosti i konkurentnosti francuskih poslovanja. Dok Francuska zajedno s Europom tone u sve dublju ekonomsku depresiju, ove snage se ujedinjuju s ciljem još većih napada na radničku klasu.

Za vrijeme uvodnog govora na početku konferencije, Hollande je istaknuo kako će tražiti dopuštenje sindikalne birokracije da prihvate rezove kao “nužne”. “Bilo bi prikladno da se danas održe nužne konzultacije prije javnih odluka. Nijedan zakon u ekonomskoj i socijalnoj domeni neće se moći provesti u Parlamentu bez faze dijaloga i konzultacija”, rekao je Hollande i istaknuo kako želi “pozitivni kompromis” između sindikata i poslodavaca.

Anti-radnički potezi
Jedan od novih prijedloga je i taj da se zakonska minimalna plaća (SMIC) prestane izračunavati prema inflaciji cijena, nego prema “nacionalnom ekonomskom rastu”. Prijedlog dolazi u trenutku ekonomske stagnacije i naglog porasta cijena – rezultat ovih mjera je jasno vidljiv: znatno i kontinuirano srozavanje radničkog standarda.

Nadalje, troškovi rada biti će smanjeni na način da će se financiranje socijalnog osiguranja znatno prebaciti s poslodavaca na leđa samih zaposlenika putem poreza o Generaliziranom Socijalnom Doprinosu (CSG). Smatra se kako će se ovim potezom otuđiti deseci milijardi eura direktno iz džepova radnika. Francuski list Le Monde prenosi kako je glavni zagovaratelj ovog plana Louis Gallois, bivši generalni direktor korporacije EADS (izvoz oružja). Za vrijeme konferencije prošlog vikenda Gallois je predložio “šok terapiju” kojom bi se osiguralo 30 do 50 milijardi eura na način da se doprinosi za socijalno osiguranje prebace na CSG.

Rast – ali za koga?
Francuski predsjednik Francois Hollande je za vrijeme svoje kampanje stavio fokus na “rast” – ako je suditi prema najnovijim prijedlozima, Francuska će taj rast i dobiti, ali po kojoj cijeni? Novim porezom radna snaga će postati znatno jeftinija i time će se povećati profitabilnost poslovanja, konkurentnost i stvoriti pogodna klima za strane investitore. Manjina će bivati sve bogatija, široke radničke mase sve siromašnije, a “Hollandeov model” brzo bi se mogao početi preslikavati diljem Europe.

Da je ovo ogroman poraz za radnike pokazuje i način na koji list Le Monde fanatično hvali podršku sindikata: “Ovo je prvi puta u Francuskoj da su socijalni partneri priznali da postoji problem u cijeni rada. Ovo je prava revolucija. Trebalo bi im zapljeskati s obje ruke.”

Hollande je pak ove mjere cinično nastojao prikazati kao mjeru za spašavanje radnih mjesta: “O svemu se mora diskutirati kako bi postigli najviše razine zaposlenja u zemlji”.

U isto vrijeme, Hollande ne čini ništa kako bi se zaustavio val zatvaranja tvornica diljem zemlje. Nezaposlenost je upravo prešla 10%, dok je nezaposlenost mladih 22,5%. To je još uvijek daleko ispod najteže pogođenih država eurozone, no, pritom treba imati na umu kako je velik broj radnika u ovom trenutku pred otpuštanjem. Spekulira se kako se 60,000 radnika nalazi pred neposrednim gubitkom posla nakon što su pojedine kompanije već najavile masovna otpuštanja.

Mnogi francuski poslodavci već su jasno istaknuli kojim putem žele nastaviti – cilj je implementirati njemački Kurzarbeit model prema kojem poslovanja mogu s lakoćom otpuštati radnike kao odgovor na ekonomsko usporavanje.

Sindikati su odabrali strane i izdali interese radnika, CGT (Generalna Konfederacija Rada) i CFDT (Francuska Demokratska Konfederacija Rada) obje su podržale nove mjere, predstavnik CFDT-a, François Chérèque, rekao je kako su nove konzultacije “dobra stvar”.

Print Friendly, PDF & Email
Sadržaji koji su ovde preneti ne odražavaju nužno i stavove Centra za politike emancipacije.