Širi se radnički protest u Kraljevu, blokade na sve strane

Izvor: Novosti

Radnički protest u Kraljevu je sve masovniji i žešći. Radnicima Fabrike vagona koji od ponedeljka drže u blokadi prugu prema Čačku i Požegi, kao i prugu prema Raški i severnom delu Kosmeta, zbog čega je železnički saobraćaj na tim pravcima potpuno obustavljen, pored vatrostalaca „Magnohroma“ od utorka su se pridružili i radnici Fabrike opruga „Gibnjara“ i radnici „Plastmetala“.

Nezadovoljni ponudom Ministarstva privrede da im se u što kraćem roku isplate samo po dve minimalne zarade, radnici Fabrike vagona odlučili su da nastave protest danonoćnom blokadom pruge, zahtevajući isplatu dvadesetak zaostalih zarada, overu zdravstvenih knjižica i regulisanje zdravstvenog i penzijskog osiguranja.
Blokada-pruge-u-Kraljevu-februar-2014

Blokada ostaje do ispunjenja svih naših zahteva jer mi više nemamo ni vremena ni strpljenja da čekamo da prođu još jedni izbori i donošenje novih zakona o preduzećima u restrukturisanju – kaže Nenad Terzić, predsednik Štrajkačkog odbora u Fabrici vagona, dodajući da radnici očekuju isplatu prvog od dva obećana „minimalca“.

Sa gotovo istovetnim zahtevima „vagondžijama“ su se oko podneva u blokadi pruge pridružili i radnici „Gibnjare“, koja je svojevremeno bila jedan od pogona Fabrike vagona, kao i radnici „Plastmetala“ odnosno takozvane Zaštitne radionice koja uglavnom zapošljava – invalidnu radnu snagu.

U međuvremenu, bivši radnici „Magnohroma“, koji udruženi s „vagondžijama“ protestuju već danima i zahtevaju da im se isplati preostalih 20 odsto otpremnina po socijalnom programu,u utorak su se zasebno okupili pred zgradom Osnovnog suda u Kraljevu, a potom blokirali i raskrsnicu ulica vojvode Putnika i cara Lazara u centru grada, odakle su šetnjom nastavili protest do barikada na pruzi.

Ostavke

Posle nedavne smene dugogodišnjeg direktora Fabrike vagona Boška Slavkovića, zbog izuzetno teške situacije u kojoj se najstariji kraljevački kolektiv nalazi ostavku je minulog vikenda podneo i novoizabrani direktor Zoran Bogdanović, kao i kompletan menadžment koji su činili četvorica izvršnih direktora.

Print Friendly, PDF & Email
Sadržaji koji su ovde preneti ne odražavaju nužno i stavove Centra za politike emancipacije.