Sindikati sprečili javnu raspravu o izmenama Zakona o radu

Izvor: Tanjug

Prva javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu, koja je danas trebalo da bude održana u Novom Sadu, otkazana je zbog sindikalnog protesta.

Nekoliko stotina članova sindikata, među kojima su bili i predsednik Savez samostalnih sindikata Srbije (S S S S) Ljubisav Orbović i UGS “Nezavisnost” Branislav Čanak, nisu dozvolili održavanje tog skupa u prostorijama Regionalne privredne komore Novi Sad, tražeći da taj Nacrt zakona bude povučen.

Okupljeni radnici i članovi sindikata blokirali su predstavnicima Radne grupe za izradu Nacrta zakona prostoriju, koristeći pištaljke, megafone i uz obilje transparenata nisu dozvolili ni da rasprava počne.

Potpredsednik S S S S i član Radne grupe Zoran Mihajlović izjavio je novinarima da su tim protestom sindikalci želeli da iskažu nezadovoljstvo načinom donošenja tog novog zakona i spreče da se donese “ovakav nakaradni zakon”.

Ulazak radnika i radnica na javnu raspravu u Novom Sadu FOTO Ivan Radenković

On je podsetio da su predstavnici sindikata u Radnoj grupi sve vreme ukazivali da nema socijalnog dijaloga po tom važnom pitanju i da se stavovi sindikata ne uvažavaju, nego se ” nameću rešenja i viđenja iz tri ministarstva u Vladi Srbije”.

Mihajlović je rekao da u tom Nacrtu nije razmotren, niti usvojen nijedan predlog sindikata i dodao da rešenja koja su predložena ne pogađaju samo zaposlene, nego i mlade koji čekaju posao, pa i penzionere. “Srbija ima ionako najjeftiniju radnu snagu”, naveo je i dodao da se predlogom ovakvih zakonskih rešenja umanjuju ranije stečena prava radnika u Srbiji.

Nacrt izmena Zakona o radu se, kako je kazao, donosi na brzinu i pod pritiskom MMF-a i drugih međunarodnih institucija, i sindikati traže povlačenje tog teksta i otvaranje novog dijaloga sa njima i drugim socijalnim partnerima kako bi bilo predloženo zakonsko rešenje primereno ovom trenutku u Srbiji.

Prema njegovim rečima, sindikati će se na svaki način boriti da taj predlog ne uđe u proceduru, i neće dozvoliti nikakvu javnu raspravu o tom Nacrtu.

“Posle Nove godine spremamo i druge akcije i ako bude potrebno izaći ćemo na ulice i blokiraćemo Srbiju samo da sprečimo takav zakon”, istakao je Mihajlović.

Predstavnik Radne grupe za izradu Nacrta državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike, Zoran Martinović, rekao je da mu je žao što to telo nije uspelo da široj javnosti predstavi predložena rešenja i da se u javnoj raspravi ona unaprede i poboljšaju.

Ocenjujući da danas nije bilo tehničkih uslova za održavanje te prezentacije u Novom Sadu, on je pozvao sve one koji su zainteresovani za Nacrt zakona da se o njemu informišu na sajtu Ministarstva rada.

Martinović je dodao da je predstavnicima Radne grupe žao što su predstavnici sindikata izašli iz nje i što nisu mogli da čuju njihove konkretne predloge. “Svesni smo da su neka rešenja urađena bez njih, ali predstavnici sindikata su dobrovoljno izašli i nisu se mogli čuti njihovi predlozi”, rekao je Martinović.

Predložena rešenja u Nacrtu zakona, prema njegovom mišljenju, nisu gotova stvar zbog koje bi neko trebalo da bude nezadovoljan. Martinović je ponovio poziv svim zainteresovanima da pošalju predloge i sugestije radi poboljšanja tog zakonskog predloga.

Otkazane rasprave o Zakonu o radu u Kragujevcu i Beogradu

Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike saopštilo je danas da je “zbog nastojanaja da se opstruišu i spreče prezentacije i rasprave” o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu, otkazalo rasprave najavljene za 23. i 26. decembar u Kragujevcu i Beogradu.

“Svi zainteresovani svoje predloge, sugestije i primedbe na Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu mogu dostaviti u pisanoj formi na način predviđen Programom javne rasprave”, navodi se u saopštenju tog Ministarstva.

Tekst Nacrta zakona sa Obrazloženjem i Pregledom odredaba Zakona o radu koje se menjaju, kao i Obrazac za dostavljanje predloga, sugestija, inicijativa i komentara na Nacrt zakona, postavljeni su na sajt Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom i na portalu e-uprave.

Bojkotu javne rasprave o Zakonu o radu pridružio se i Sindikat srpske policije, koji je iskazao neslaganje sa najavom Ministarstva rada da javnu raspravu organizuje u periodu od 18. decembra do 10. januara, u vreme najvećih praznika, neradnih dana i slava.

Sindikat srpske policije je istakao da to nije dovoljno dug period da se sprovede kvalitetna rasprava o tako važnom pitanju. Udruženi sindikati Srbije “Sloga” saopštili su da neće učestvovati u prvoj javnoj raspravi o Zakonu o radu, jer bi to bilo davanje legitimiteta nepostojećem socijalnom dijalogu i tripatitnom odlučivanju.

Sindikati: Neodržavanje javne rasprave je neozbiljno

Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost, koji su najavili bojkot javne rasprave o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu, nezadovoljni su što prva javna rasprava u Novom Sadu danas nije održana i traže da im se omogući da učestvuju u njoj.

“Nedopustivo je i neozbiljno da se zainteresovanima uputi poziv za učešće u raspravi o izmenama najznačajnijeg zakona kojim se regulišu prava zaposlenih, a zatim se rasprava ne održi, iako su se zainteresovani odazvali i mnogi, zbog nedovoljnog broja mesta, ostali ispred sale Regionalne privredne komore Novog Sada”, navodi se u zajedničkom saopštenju dva sindikata.

“Tražimo da nam se omogući da na javnim raspravama iznesemo svoje stavove o tekstu zakona, jer, sa žaljenjem konstatujemo, da nismo učestvovali u njegovom nastajanju”, dodaje se dalje uz zahtev da se, zbog velikog broja zainteresovanih, rasprave održavaju u adekvatnim salama u svim gradovima u Srbiji.

Zbog izuzetnog značaja zakona o radu, tražimo da Vlada Srbije poštuje osnovno demokratsko pravo da javno kažemo šta o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu mislimo, kad već ne poštuje socijalni dijalog i socijalno partnerstvo.

Predstavnici ta dva sindikata su juče sopštili da će bojkotovati javne rasprave zbog, kako su naveli, nepostojanja socijalnog dijaloga u Srbiji i neuvažavanja njihovih stavova i primedaba na sastancima Radne grupe za izradu nacrta tog zakona.

Oni su naveli da će se okupiti u gradovima u kojima je Ministarstvo rada najavilo održavanje rasprava i izraziti nezadovoljstvo.

Print Friendly, PDF & Email
Sadržaji koji su ovde preneti ne odražavaju nužno i stavove Centra za politike emancipacije.