Sindikati lekara i farmaceuta nastavljaju štrajk

Sindikati lekara i farmaceuta nastavljaju štrajk do 17. aprila zbog uredbe Vlade kojom se plate zaposlenih umanjuju za 10 posto.

Lekari tvrde da se osećaju diskriminisano i postavljaju pitanje gde je granica ponižavanja lekara u Srbiji.

Prosečna plata u zdravstvu je, kako tvrde iz Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, oko 40 000 dinara. Lekarska plata je između 65 000 i 70 000, a skoro 80 000 zaposlenih u zdravstvu sa nižim stepenom obrazovanja imaju prosek plate od samo 25 000 dinara.

U protekle četiri godine plata zdravstvenih radnika uvećana je za samo 8,7%, pa je uredba vlade o korektivnom koeficijentu nezamisliva.

“U vremenu kada imamo manjak specijalista anesteziologa, patologa, radiologa, kad nam nedostaju lekari, kada odlaze iz ove zemlje, nama se smanjuju plate na 90%. Da li to deluje stimulativno? Ima li uopšte nekog plana, neke strategije?”, kaže Dragan Cvetić, anesteziolog, predsednik SLFS.

U domovima zdravlja lekari su posebno omalovaženi, tvrde iz Sindikata lekara i farmaceuta, a time se direktno narušava interes pacijenta.

Upozoravaju da je nedopustivo da lekari iz domova zdravlja rade pod pritiskom kontrolora republičkog fonda zdravstvenog osiguranja i kažnjavaju se novčano ukoliko pacijentu propišu skuplji lek čak i onda kada je to zahtevao lekar specijalista iz bolnice, a što su oni dužni da poštuju.

“Da li lekar treba da razmišlja kada mu uđe pacijent na vrata da li je on skup pacijent ili jeftin pacijent? Večita naša dilema da li treba da štitimo interese naših pacijenata ili da štitimo interese fonda. Mi vrlo dobro shvatamo situaciju u kojoj se naša zemlja nalazi, ali da li je zdravstveni sistem taj koji mora da štedi novac ove države?“, kaže Slavica Sofronić, potpredsednica SLFS.

“U vreme kada se ministar žali da se fond ne puni, da velike firme ne uplaćuju, da budžet ne prebacuje sredstva fondu, nalazi se rešenje da se zaposlenima u zdravstvu, da se lekarima snize plate za deset posto, da se lekari, navodni štetnici koji štete fond prepisivanjem lekova skupljim ili prekoračenjem liste, da se oni kažnjavaju i da im se naplaćuje šteta, a za to vreme milijarde prolaze”, kaže Dragan Cvetić, anesteziolog, predsednik SLFS.

Sindikat lekara i farmaceuta Srbije ne prihvata nikakvo umanjenje osnovnih plata u zdravstvu, koje su već nedovoljne i ponižavajuće. Upozoravaju i da je neprihvatljiv diskriminatorski odnos vlade Srbije prema zdravstvu, jer od celokupnog javnog sektora jedino za zdravstvo je predviđen korektivni koeficijent.

Print Friendly, PDF & Email
Sadržaji koji su ovde preneti ne odražavaju nužno i stavove Centra za politike emancipacije.