Šest miliona ljudi u EU izgubilo posao od 2008. godine

IZVOR: Tanjug

U zemljama Evropske unije je od početka globalne ekonomske krize 2008. godine izgubljeno šest miliona radnih mesta, saopšteno je danas iz Međunarodne organizacije rada (MOR).

U izveštaju, koji se bavi stanjem evropskog tržišta rada, MOR kaže da je stopa zapošljavanja širom 27-člane EU prošle godine iznosila 57,6 odsto, što je za 1,6 procentnih poena manje nego 2008, prenosi Frans pres. “To znači da je još prisutan manjak od 5,9 miliona radnih mesta u odnosu na stopu zapošljavanja pre izbijanja krize”, stoji u izveštaju MOR-a, i dodaje se da je samo u proteklih pola godine izgubljeno oko milion radnih mesta.

Uprkos pojedinim znacima oporavka tržišta rada sa početka 2010. godine, navodi se dalje, samo pet članica EU – Austrija, Nemačka, Mađarska, Luksemburg i Malta – imaju stope zapošljavanja iznad nivoa koji je postojao pre izbijanja krize.

Zemlje poput Kipra, Grčke, Portugalije i Španije, suočile su se sa strmoglavim padom zapošljavanja, većim od tri procentna poena. Imajući u vidu podatke od februara, zvanična nezaposlenost na celom evropskom kontinentu bila je 26,3 odsto, odnosno za 10,2 miliona viša nego 2008. godine, dodaje MOR. Prosečna stopa nezaposlenosti u EU dostigla je u februaru 10,9 odsto, a u 17-članoj evrozoni rekordnih 12 odsto.

U Srbiji 300.000 nezaposlenih mlađih od 30 godina

U Srbiji zvanično ima 700.000 nezaposlenih, a 300.000 njih je mlađe od 30 godina, izjavio je sredinom marta državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta Nenad Borovčanin i dodao da je jedan od priritetnih ciljeva tog ministarstva zapošljavanje, samozapošljavanje i razvoj preduzetničkog duha kod mladih.

Print Friendly, PDF & Email
Sadržaji koji su ovde preneti ne odražavaju nužno i stavove Centra za politike emancipacije.