Samaras: Reforme nisu ispunile cilj

Izvor: B92

Grčki premijer Antonis Samaras kaže da je nova vlada spremna da sprovede široke mere strukturnih reformi, ali da program fiskalnih reformi nije ispunio ciljeve.

Na početku trodnevne debate u parlamentu o programu nove vlade koja će se u nedelju u ponoć završiti glasanjem o poverenju, Samaras je rekao da će se vlada usredsrediti na prodaju državne imovine, poput železnice i da će liberalizovati tržište energentima.

Samaras je naglasio i da strani zvaničnici moraju “prestati da podrivaju napore Grčke” komentarima o potencijalnom izlasku Atine iz evrozone.

Na zahtev kreditora, Grčka je uvela oštre mere štednje – smanjila je plate u državnom sektoru privrede i penzije, a povećala poreze i uvela mnoge druge restriktivne mere.

Uprkos merama, Atina se i dalje muči da ispuni fiskalne ciljeve na koje je pristala potpisivanjem ugovora o međunarodnoj pomoći, a stopa nezaposlenosti je u petoj godini recesije premašila 22 odsto.

Grčka, prema oceni njenih evropskih partnera, zaostaje u ispunjavanju reformi, dogovorenih u zamenu za pomoć međunarodnih kreditora.

Prilikom predstavljanja političke platforme njegove vlade, Samaras je dodao da međunarodni zvaničnici moraju prestati “da obezvređuju napore Grčke”, naročito svojim komentarima o mogućem izlasku te zemlje iz zone zajedničke valute.

Samarasova konzervativna partija Nova demokratija na izborima 17. juna osvojila je najviše glasova i obrazovala koalicionu vladu s najljućim rivalima – socijalističkim PASOK-om i malom partijom Demokratska levica.

Samaras zatražio odlaganje primene reformi

Grčki premijer zatražio je danas od kreditora iz Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda da se za dve godine odloži primena reformi i mera štednje, koji su od zvanične Atine zatraženi u zamenu za pakete pomoći vredne ukupno 237 milijardi evra.

“Tražimo odlaganje primene programa”, rekao je Samaras u grčkom parlamentu, prilikom predstavljanja vladinih ciljeva za naredne četiri godine, prenela je agencija AFP.

Premijer je najavio da će grčka vlada privatizovati više državnih kompanija nego što je ranije planirala, kako bi na taj način podstakla privredni oporavak.

Print Friendly, PDF & Email
Sadržaji koji su ovde preneti ne odražavaju nužno i stavove Centra za politike emancipacije.