Rudari rudnika antimona kod Loznice u štrajku

IZVORI: RTV, Blic

Rudari rudnika „Zavorje“ i „Štira“ štrajkuju zato što im od decembra prošle godine nisu isplaćeni lični dohoci, ni zdravstveno i penzijsko osiguranje. Svakom zaposlenom preduzeće duguje u proseku po 250.000 dinara. Rudari su noć proveli bez struje, sa nešto hrane i vode, a potpunu obustavu rada nastaviće sve do ispunjenja zahteva.

– Od utorka u 15 časova potpuno smo obustavili rad. U jami su 43 rudara koja ne izlaze iz okna, a zbog zdravstvenih poteškoća trojice pozvali smo i hitnu pomoć. Rukovodstvo firme nijedno od obećanje nije ispunilo i zato smo se odlučili na ovo – kaže predsednik štrajkačkog odbora Goran Radić.

Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Srbije najavilo je da će uputiti rudarskog inspektora u rudnik antimona Zavorje i Štira, gde je u toku štrajk rudara.

Kako se navodi u saopštenju, rudarski inspektor će biti poslat u taj rudnik kod mesta Zajače u Opštini Loznica da bi utvrdio “ispunjenosti uslova po pitanju bezbednosti i zdravlja ljudi i obezbeđivanja sigurnosti objekata prema Zakonu o rudarstvu i geološkim istraživanjima”.

Ministarstvo je, dodaje se, u kontaktu sa rudarima koji, kako se ističe, traže samo ono što su zaradili u rudniku koji je u vlasništvu Koncerna Farmakom MB, Miroslava Bogićevića.

– Po informacijama rudara koji štrajkuju, u više navrata su pokušali da sa rukovodstvom rudnika dođu do nekog rešenja kako ne bi došlo do prekida rada, ali očigledno nije postignut dogovor – navodi Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Srbije.

Podseća se da je za ležište rude u rudniku antimona Zavorje i Štira Koncern Farmakom MB 25. maja 2012. dobio istražno pravo koje važi do 25. maja 2015. godine.

Rudari
Kako se navodi, Farmakom MB je za rudnik antimona Zavorje i Štira bio dužan da do 30. juna 2011. godine pribavi novo odobrenje za izvođenje radova i otpočne sa eksploatacijom mineralne sirovine, ali do danas nije ispunio svoje obaveze po Zakonu o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

Koncern Farmakom MB je, kako ističe Ministarstvo, dužan Republici Srbiji 195.652.840 dinara za naknade za korišćenje mineralnih sirovina. “I pored obaveštenja i opomena, dug do danas nije izmiren”, dodaje se u saopštenju.

Print Friendly, PDF & Email
Sadržaji koji su ovde preneti ne odražavaju nužno i stavove Centra za politike emancipacije.