Radnička pobuna u Kini: Zatvorena fabrika “Fokskona” posle masovnih nemira

IZVOR: Blic

Fabrika kompanije “Fokskon” u kineskom gradu Taijuanu, koja sklapa i novi “ajfon 5”, zatvorena je jutros posle radničkih nemira i masovne tuče u kojoj je učestvovalo je oko 2.000 radnika, od kojih je najmanje 40 povređeno, a neki su i uhapšeni, prenosi “Njujork tajms”.

Prema saopštenju zvaničnih predstavnika kompanije, neredi su počeli u nedelju oko 11 pre podne, kao lični sukob između dvojice radnika u radničkoj spavaonici, ali ubrzo su se proširili, tako da je morala da bude pozvana policija, koja je oko 3 popodne situaciju stavila pod kontrolu.

Međutim, jedan od zaposlenih u “Fokskonu” s kojim su novinari “Njujork tajmsa” uspeli da kontaktiraju tvrdi,  da je do nemira došlo nakon fizičkog sukoba radnika sa fabričkim obezbeđenjem, koji se izrodio u radničke nemire većih razmera, u kojima je uništeno i nekoliko proizvodnih linija i zapaljeno nekoliko fabričkih zgrada.

Na nepotvrđenim fotografijama i video snimcima iz fabrike koji kruže na internetu mogu se videti razbijeni prozori, policijske snage za borbu protiv demonstranata i velike grupe radnika kako tumaraju po fabričkom krugu.

“Fokskonova” fabrika u Taijuanu ima oko 79.000 radnika, dok širom Kine ova kompanija zapošljava oko 1,1 milion radnika i jedan je od najvećih snabdevača međunarodnih proizvođača visoke tehnologije, među kojma su i “Del”, “Hjulit Pakard” i “Epl”.

Nakon izveštaja o zloupotrebi radne snage i kršenjima propisa o bezbednsoti na radu, a naročito nakon skaandala sa samoubistvom jednog od “Fokskonovih” radnika koji u fabrikama i žive, ovaj ogranak tajvanske privredne grupacije “Hon Hai” je, u sadradnji sa “Eplom”, tokom prošle godine nastojao da poboljša uslove rada u svojim kineskim fabrikama, a bilo je i izvesnog povećanja plata.

Izveštači iz Kine, međutim, tvrde da kineski radnici počinju hrabrije i odlučnije da se zalažu za svoja prava, da traže kolektivne ugovore, bolje zarade i humanije uslove rada, zbog čega su u novije vreme u tamošnjim fabrikama učestali kratki štrajkovi i radnički nemiri.

 

Print Friendly, PDF & Email
Sadržaji koji su ovde preneti ne odražavaju nužno i stavove Centra za politike emancipacije.