Radnici postali vlasnici fabrike!

Izvor: B92

Posle tužbi zbog 40 plata koje nisu primili, Apelacioni sud u Nišu je potvrdio presudu Osnovnog suda, od februara ove godine, kojom su radnici postali vlasnici vredne imovine svog preduzeća.

Presuđeno je da fabrika pumpi tužiocima, pod pretnjom prinudnog izvršenja, mora da preda fabričku halu od 2.100 kvadratnih metara, takođe oko 2.000 kvadrata pomoćnih prostorija i zemljišta pod zgradom, površine 3.240 kvadrata.

Pored toga, “Jastrebac” će morati da plati i 6,5 miliona dinara na ime sudskih troškova. Ova fabrika je pod veoma složenim okolnostima otišla u stečaj 2. jula 2010. godine, a skupština poverilaca izglasala je tada program reorganizacije i “Jastrebac” spasla od bankrotstva i likvidacije.

Međutim, kada su radnici presavili papir i napisali tužbe, stečajni upravnik je doneo rešenje kojim ne prihvata njihov zahtev da se hala i zemljište izuzmu iz stečajne mase. Presuđeno je da su radnici ipak imali prava za zatraže imovinu fabrike, na ime neisplaćenih zarada.

jastrebac-fabrika-pumpi-1
“Na ovaj način sprečili smo prodaju hale kao dela stečajne mase i sačuvali ovo “srce” fabrike. A sa radnicima, koji su sada vlasnici te imovine, planiramo da se u toj hali nastavi proizvodnja, kakva je bila pre par decenija, kaže advokat Srđan Aleksić, koji je na sudu zastupao radnike “Jastrepca”.

Aleksić predočava da će uskoro da formiraju poseban tim, koji će pokušati da pronađe zaiteresovane partnere da zajedno u hali nastave prozvodnju pumpi.

“Kako kompanija “Al Dahra” planira kupovinu poljoprivrednog zemljišta u Srbiji, predložićemo da investiraju i u “Jastrebac”, jer će im proizvodi ove fabrike biti neophodni za navodnjavanje”, ističe Aleksić.

Print Friendly, PDF & Email
Sadržaji koji su ovde preneti ne odražavaju nužno i stavove Centra za politike emancipacije.