Radnici i radnice “Jumka” najavljuju protestnu šetnju do Beograda!

Izvor: RTS, Južne vesti, Tanjug

Zaposleni u “Jumku” krenuće 22. aprila pešice auto-putem za Beograd, ukoliko njihovi zahtevi ne budu zadovoljeni, najavljuje predsednik Samostalnog sindikata te vranjske tekstilne kompanije, Slađan Mitić.

Zahtevi 1.200 radnika, koji štrajkuju već tri meseca, jesu izbor novog generalnog direktora i kompletnog Nadzornog odbora, isplata šest zaostalih zarada i uplata poreza i doprinosa koji nisu uplaćivani od 2010. godine.

“Delegacija sindikata ‘Jumka’ imala je prošle nedelje sastanak sa savetnikom ministra privrede Slobodanom Tomovićem kada nam je obećano da ćemo do Uskrsa dobiti još jednu minimalnu zaradu, ali mi tražimo da nam se ispune i ostala 22 zahteva koje smo tada predali”, kazao je Mitić.

Mitić je naveo da su “radnici ogorčeni na Inicijativni odbor, koji je zajedno sa sindikatima učestvovao u razgovoru u Ministarstvu privrede, a sada zahteva da se štrajk prekine”.

Po njegovim rečima, zbog višemesečnog štrajka u “Jumku” nije završen ranije ugovoren posao šivenja oko 200 uniformi za Vojsku Srbije, ali radnici neće prekinuti štrajk dok im se ne kaže kakva je sudbina kompanije.

Nakon što su juče blokirali Upravnu zgradu, radnici “Jumka”, predvođeni predsednicima sindikata Snežanom Veličkovićem i Slađanom Mitićem, stupili su u štrajk glađu.

Snežana i Slađan od sinoć ne jedu ništa, a danas im se pridružilo još stotinak radnika.

“Nećemo odustati od štrajka sve dok nam se ne obrati bar neko iz Vlade”, kažu radnici koji su danas sišli u hol Upravne zgrade kako bi razgovarali sa novinarima kojima nije bilo dozvoljeno da posete štrajkače koji su se rasporedili po zgradi.

Predsednica ASNS u Jumku dobila otkaz

Predsednica ASNS u kompaniji “Jumko” Vranje Snežana Veličković izjavila je Tanjugu da je dobila otkaz, a kako tvrdi, razlog za to je što sindikat na čijem je čelu učestvuje u organizaciji štrajka koji traje već tri meseca.

Ona je rekla da je ovo četvrti put za devet godina da dobija rešenje o otkazu, dodajući da je o svemu obavestila centralu ASNS, prosledila im uručena dokumenta, i sada čeka povratnu informaciju.

Radnici “Jumka” u Vranju juče su blokirali upravnu zgradu kompanije, najavljuju da će tu ostati dok im se ne ispune zahtevi i dok sa njima ne razgovara mandatar vlade Aleksandar Vučić.

Radnici traže da im se isplati zaostalih šest zarada, poveže staž za oko 250 zaposlenih i smeni rukovodstvo koje firmu “gura” u stečaj.

Oko 1.200 zaposlenih i dalje će, kako su ranije najavili, držati zgradu u blokadi, a ukoliko im se niko ne obrati do 22. aprila, krenuće peške za Beograd, o čemu su su policiji već obavestili.

Predstavnici štrajkačkog odbora su podneli i krivične prijave protiv generalnog direktora u ostavci Zorana Stošića, kao i članova Nadzornog odbora zbog kršenja prava zaposlenih u štrajku.

Oko 1.700 radnika kompanije Jumko štrajkuje od polovine januara ove godine, a 12. februara kod Vranja su blokirali put ka Makedoniji, da bi nakon više sati prihvatili da se povuku kada je na lice mesta stigao vršilac funkcije ministra privrede Igor Mirović, koji je razgovarao sa učesnicima protesta.

Print Friendly, PDF & Email
Sadržaji koji su ovde preneti ne odražavaju nužno i stavove Centra za politike emancipacije.