Radnici i radnice Jugoremedije pred fabrikom

Izvor: B92

Doskorašnji radnici i akcionari zrenjaninske “Jugoremedije” okupili su se ispred fabrike lekova u stečaju kako bi ukazali na teško stanje u koje je zapalo to preduzeće.

Oni tvrde da je preduzeće bez saglasnosti poverilaca izdato u zakup, a predsednik Skupštine poverilaca “Jugoremedije” i bivši radnik Branislav Markuš istakao je da radnici i akcionari jedino rešenje za izlazak iz te situacije vide u usvajanju Plana reorganizacije.

“Mi želimo da se slučaj ‘Jugoremedija’ reši što pozitivnije. Pokušali smo da kažemo kako zakup nije u skladu sa Zakonom jer je dat bez saglasnosti odbora poverilaca, bez onih koji su životno zainteresovani za ‘Jugoremediju'”, rekao je novinarima Markuš.

Branislav Markuš

On je ukazao da “Jugoremedija” iz stečaja može izaći samo bankrotom i da u tom slučaju, kako je rekao, država može da radi šta hoće sa fabrikom, ili planom reorganizacije, kada bi se zadovoljili poverioci, akcionari i radnici.

“Mi se zalažemo za plan reorganizacije koji bi na neki način zadovoljio te tri stvari, što više potraživanja za poverioce, što više radnih mesta i procenat vlasništva u budućnosti ‘Jugoremedije’ od strane malih akcionara iz Zrenjanina”, dodao je Markuš.

Stečajni postupak u “Jugoremediji” otvoren je Rešenjem Privrednog suda u Zrenjaninu 27. decembra prošle godine, na zahtev “Hipo Alpe-Adrija” banke s kojom je zrenjaninska fabrika krajem aprila prošle godine sklopila ugovor o restrukturiranju kredita i koja potražuje oko 1,6 miliona evra.

Zrenjaninska fabrika lekova “Jugoremedija” u stečaju izdata je sredinom prošlog meseca u zakup novosadskoj firmi “Union medik”.

Print Friendly, PDF & Email
Sadržaji koji su ovde preneti ne odražavaju nužno i stavove Centra za politike emancipacije.