Protesti u Rumuniji protiv eksploatacije zlata uz pomoć cijanida

Izvor: B92

Oko 15.000 Rumuna protestuje 15. dan za redom protiv namere vlade da omogući otvaranje kanadskog rudnika zlata u Transilvaniji uz korišćenje otrovnih supstanci.

Građani strahuju da bi se za preradu zlata koristila velika količina cijanida, visoko otrovne hemikalije.

Kanadska kompanija “Gabrijel risorsis” (Gabriel Resources), preko svoje podružnice “Rosija montana gold korporejšn” (Rosia Montana Gold Corporation), namerava da najveći rudnik zlata u Evropi otvori u živopisnom rumunskom selu Rosija Montana.

Taj projekat bi značio potrošnju oko 12.000 tona cijanida godišnje, raseljavanje nekoliko stotina žitelja sela i uništavanje rudarskih okana iz rimskog doba.

U Bukureštu je danas bilo 7.000 do 8.000 demonstranata, uglavnom mladih, porodicama, navode mediji, a zahtevali su ostavke nekoliko ministara.

Rosia Montana FOTO Romi Chiorean Rosia Montana FOTO Cristian Bortes

Zbog sve većih demonstracija, premijer Viktor Ponta je u ponedeljak izjavio da Parlament može i odbaciti predlog zakona iako ga je odobrila Vlada, ali datum glasanja još nije najavljen.

Od tada je nekoliko ministara branilo predlog tog zakona što je samo podstaklo hiljade Rumuna da nastave proteste.

U Klužu, velikom gradu u Transilvaniji, danas je demonstriralo 6.000 do 7.000 ljudi, saopštila je policija, a organizatori kažu da ih je bilo 10.000. Oko 850 ljudi je protestovalo u Brašovu, izmedju 850 i 1.000 u Jašiju, a 200 do 300 u Oradei, kaže policija.

Demonstracija je bilo i u drugim gradovima Rumunije.

Print Friendly, PDF & Email
Sadržaji koji su ovde preneti ne odražavaju nužno i stavove Centra za politike emancipacije.