Protest sindikata metalaca u Beogradu

Izvor: RTS

Na Trgu Nikole Pašića u Beogradu okupilo se više hiljada radnika preduzeća u restrukturiranju, koji traže smenu ministra privrede Saše Radulovića i povlačenje iz skupštinske procedure zakona o privatizaciji i stečaju.

Skup je počeo intoniranjem Internacionale, a okupljeni radnici će krenuti u protestnu šetnju do Skupštine Srbije, Ministarstva privrede i Vlade Srbije.

Protest su organizovali Samostalni sindikat metalaca Srbije i Granski sindikat industrije, energije i rudarstva UGS “Nezavisnost”.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović je novinarima rekao da je dogovoreno da danas delegaciju sindikata primi premijer Srbije Ivica Dačić. Na tom sastanku, kako je dodao, razgovaraće se o povlačenju predloga zakona o privatizaciji i stečaju i o zahtevu za smenu ministra privrede.

Po rečima predsednika Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zorana Vujovića, na protest u Beograd iz više gradova u Srbiji doputovali su radnici u 50 autobusa i nije bilo nikakvih blokada na putevima.

On je naveo da sindikati traže smenu Radulovića jer je “inspirator svih spornih zakona i najodgovorniji je što su oni ušlu u skupštinsku proceduri”.

“Nećemo odustati od protesta dok se predlozi zakona ne povuku iz Skupštine”, rekao je Vujović i objasnio da se radnici plaše da bi primenom predloženih propisa većina preduzeća u restrukturiranju automatski otišla u stečaj i likvidaciju.

Preduzeća u restrukturiranju zapošljavaju oko 50.000 radnika i najviše ih je u metalskoj industriji.

Ta dva sindikata su juče organizovala jednosatni štrajk zaposlenih da bi upozorili Vladu da zakoni ne mogu da se donose bez dijaloga sa sindikatima.

Print Friendly, PDF & Email
Sadržaji koji su ovde preneti ne odražavaju nužno i stavove Centra za politike emancipacije.