Protest radnika u Splitu

IZVOR: B92

U Splitu je večeras održan protest na kome se okupilo oko 1.000 građana, među kojima su bili i radnici propalih dalmatinskih preduzeća.

“Ova je vlada dobila poverenje građana, ali ne da zatvara radna mesta tamo gde su potrebna i ne da vređa te iste radnike”, rekao je predsednik Hrvatskog udruženja sindikata ( HUS) Ozren Matijašević.

Kako su izvestili mediji, s protesta je upućen poziv na zaustavljanje golgote radnika “Dalmacijavina”, “Adriaćema”, “Trimota”, “Vodoprivrede”, “Imote”, Kaštelanskih staklenika, “Trogir” Holdinga, “Uzora” i mnogih drugih preduzeća koja su propala ili su pred stečajem.

Krajem marta u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ) bile su registrovane 339.882 nezaposlene osobe, a najviše ih je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gde ih je 46.360. Prosečna plata u toj županiji je 14 odsto niža od proseka u državi.

Jutros su radnici kompanija “Monter” Split i “Monter projekt” počeli štrajk u prostorijama poduzeća zbog devet neisplaćenih plata.


Nakon kompanija “Uzor” iz Splita i “Jadrankamena” iz Pučišća na ostrvu Braču i preduzeća “Monter” su u većinskom vlasništvu ili suvlasništvu bivšeg tenisera Brune Orešara, koja su zapala u financijske teškoće.

Poslednjih sedmica po Splitu su protestovali radnici više preduzeća, među kojima “Jadrankamena” i “Dalmacijavina”.

Print Friendly, PDF & Email
Sadržaji koji su ovde preneti ne odražavaju nužno i stavove Centra za politike emancipacije.