Protest i štrajk medicinara

IZVOR: B92

Oko 1.000 zdravstvenih radnika okupilo se na protestu u Beogradu zahtevajući poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih, a na protestu se pojavio i ministar zdravlja Zoran Stanković.

Protest je organizovao Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije zbog najave o smanjenju plata.

Predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije Zoran Savić izjavio je u Beogradu da će taj sindikat pozvati sve zdravstvene ustanove u Srbiji da 25. aprila stupe u štrajk, ukoliko Vlada Srbije ne odustane od primene uredbe o korektivnom koeficijentu.

Na protestu koji je taj sindikat organizovao na Trgu Nikole Pašića, Savić je rekao da će reprezentativni sindikati sutra početi pregovore sa predstavnicima Ministarstva zdravlja, kojima će danas biti predati zahtevi.

“Nadamo se da će na korektan način razgovarati o problemima u zdravstvu i doći do rešenja koje bi zadovoljilo obe strane”, kazao je Savić.

On je dodao da je primarni zahtev povlačenje uredbe o korektivnom koeficijentu, jer su sindikati svesni da Vlada ne može da poveća plate i da će se o materijalnom položaju pregovarati tokom godine.

Savić je rekao da nije zadovoljan obraćanjem ministra zdravlja Zorana Stankovića učesnicima današnjeg protesta.

“Shvatio sam da će se jedino potruditi da obezbede novac za isplatu jubilarnih nagrada onim kolegama kojima još nisu isplaćene, a da neće odustati od primene uredbe o korektivnom koeficijentu”, rekao je Savić.

On je ponovio da će svih 65.000 članova tog sindikata u svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji stupiti 25. aprila u kolektivni štrajk uz obavezu poštovanja minimuma procesa rada, ako Vlada ne odustane od primene uredbe.

“To podrazumeva da će se pružati samo minimalna zdravstvena zaštita, što znači da će biti zbrinjavani samo hitni slučajevi, trudnice i deca”, kazao je Savić.

Posle protesta – članovi Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti i Sindikata lekara i farmaceuta Srbije koji podržavaju njihove zahteve, krenuli su sa Trga Nikole Pašića u protestnoj povorci do zgrade Vlade Srbije i ministarstava zdravlja, i rada i socijalne politike.

Stanković se obratio zdravstvenim radnicima koji su ga izviždali i nekoliko minuta mu nisu dozvolili da govori. Oni su Stankovića nazvali lopovom, na šta je on odgovorio “da će otići ako se dokaže da je lopov”.

Obraćajući se u Beogradu učesnicima protesta sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, Stanković je rekao da nije istina da će plate zaposlenima u tom sektoru biti smanjene za 10 odsto, a poručio je i da u zdravstvu neće biti otpuštanja radnika.

“Onaj ko ispuni prosečnu normu u zdravstvenoj ustanovi u kojoj radi dobiće sto odsto zarade, onome ko ne ispuni biće plata smanjena, a svako ko prebaci normu dobiće povećanje plate”, rekao je Stanković.

On je dodao da neće biti ministar ako mu predstavnici sindikata kažu da lekar koga je odabralo 5.000 pacijenata treba da ima istu platu kao i onaj za koga se odlučilo 50 korisnika zdravstvene zaštite.

Stanković je dodao da će se odreći ministarske funkcije i ako mu sindikati kažu da istu platu treba da prime hirurg koji ima dve operacije mesečno i onaj koji operiše više od 200 pacijenata.

Print Friendly, PDF & Email
Sadržaji koji su ovde preneti ne odražavaju nužno i stavove Centra za politike emancipacije.