Studenti lancima “zarobili” Mitrovića, ne daju mu da izađe iz zgrade

IZVOR: 24 sata

Pregovori studenata Fakulteta primenjenih umetnosti i sekretara ministarstva prosvete Radivoja Mitrovića propali su, zbog čega su revoltirani studenti lancima zabarikadirali izlaz iz zgrade tog fakulteta na Obilićevom vencu, gde je sastanak održan, i tako praktično “zarobili” Mitrovića da izađe iz zgrade.

Prema rečima Miloša Kuvekalovića, predstavnika studenata, Mitrvoić im je  na sastanku rekao da država nema novac, što je praktično značilo da njihovi zahtevi neće biti ispunjeni.

Grupa revoltiranih studenata nakon toga blokirala je lancima izlaz iz zgrade fakulteta, a propuštaju jedino studente i žene. Kažu da neće odustati sa blokadom dok se ne reše njihovi problemi.

Ranije tokom dana oni su blokirali saobraćaj u Karađorđevoj ulici nezadovoljni što, suprotno odluci Ministarstva prosvete, neki od najboljih studenata nisu oslobodjeni plaćanja školarine, kazao je predstavnik studenata Miloš Kuvekalović. Blokada je trajala oko sat vremena.

Predstavnik studenata rekao je agenciji Beta da će ukoliko sastanak sa predstavnicima prosvetnih valsti ne urodi plodom “studenti radikalizovati protest na način koji još nije vidjen u Srbiji”.

– Verujem da ćemo nakon te radikalizacije već sutra rešiti ovaj problem – kazao je Kuvekalović, ne želeći da precizira o kakvom vidu protesta je reč.

Kuvekalović je naveo da oko 200 akademaca, među kojima su i oni sa prosekom od 9,3, moraju da plate školarinu od 200.000 dinara na Fakultetu primenjenih umetnosti ili 150.000 na Fakultetu likovnih umetnosti.

Studenti su svoj protest i blokadu zgrada fakulteta počeli u ponedeljak, 9. aprila.

Print Friendly, PDF & Email
Sadržaji koji su ovde preneti ne odražavaju nužno i stavove Centra za politike emancipacije.