Pozicije sindikata pred izbore 16. marta

Izvor: RTS

Uoči 16. marta sindikati deluju na tri načina. Deo sindikata ide na liste partija, deo se ograđuje od takve politike, deo trguje.

Jedina dva reprezentativna sindikata na nivou države neće ni sa jednom političkom strankom pred birače.

“Ovo je jedina pametna strategija u situaciji u kojoj nemate pouzdanog političkog partnera koji se dokazao da se onoga što obećava u izbornoj kampanji drži kad dođe na vlast”, objašnjava Zoran Stojiljković iz Sindikata “Nezavisnost”.

“Ako bi se opredelili samo za jednu opciju to bi izazvalo nezadovoljstvo među samim članstvom”, kaže Ljubisav Orbović iz Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Ljudi na listi Rasima Ljajića za koje se tvrdi da su iz tog sindikata su bili članovi i funkcioneri u SSSS, a dvoje njih je u penziji dok jedan nije.

Za razliku od velikih, manji sindikati hoće na partijske liste. ASNS je u prethodnom sazivu imala jedno poslaničko mesto. Ranka Savić veruje da ga je iskoristila najbolje i zato će opet na listu LDP-a.

“Ja sam uspela da ih upoznam sa sindikatom i da poslanici sada na sidikat i radnike gledaju drugim očima”, kaže Ranka Savić.

Sindikat Sloga prešao je od prošlih do ovih izbora put od saveza sa socijalistima do saveza sa demokratama. Uoči izbora 2012. godine sa SPS-om su potpisali socijalnu povelju.

“Tada smo, da kažem dali podršku blanko, bez učešća na listi. Ovaj put smo odlučili da učestvujemo u kampanji i da imamo predstavnike i zato smo se ovaj put odlučili za DS koja je sa te strane ponudila dva poslanička mandata koje niko drugi nije ponudio”, kaže Željko Veselinović iz Udruženih sindikata Sloga.

Ističe da je reč o levičarskom sindikatu koji ne može da ide sa partijama neoliberalne koncepcije, naprednjačkim i narodnjačkim, jer su to desne partije.

Posle Dragana Milovanovića nijedan sindikalni vođa nije dosegao do mesta ministra. Njegov rad, doduše osporili su prvo sami sindikati. Godinama kasnije, u sred kampanje, šuška se da bi u idućoj vladi opet sindikalac mogao u izvršnu vlast.

Ranka Savić kaže da je pobornik takvog rešenja. Ljubisav Orbović ističe da ne razmišlja o toj temi, i tvrdi da nije ni sa kim razgovarao o tome. Zoran Stojiljković ipak kaže da sindikatima nije mesto u izvršnoj vlasti.

Recept za bolji položaj radnika i radnica u najvećim sindikatima vide u jedinstvenom nastupu, pregovorima sa vladom, ali i stalnoj kontroli obećanog i učinjenog. U suprotnom kažu, nema boljitka za radnike bez obzira na broj sindikata. Za takav nastup za ove izbore je kasno.

Print Friendly, PDF & Email
Sadržaji koji su ovde preneti ne odražavaju nužno i stavove Centra za politike emancipacije.