Povučen Nacrt izmena Zakona o radu

Izvor: Novosti

SPORNI Nacrt zakona o radu, o kome su se poslednjih meseci vodile žučne polemike sindikata i predlagača, biće povučen, odnosno neće ni ući u skupštinsku proceduru. Očekivalo se da se ovaj dokument već u februaru nađe pred poslanicima, ali su članovi kolegijuma Socijalno-ekonomskog saveta, posle brojnih reakcija javnog mnjenja, odlučili da se do daljeg stavi “ad akta”.

Na sastanku Saveta bili su premijer Srbije Ivica Dačić koji je na njegovom čelu, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković i predsednici reprezentativnih sindikata – Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS “Nezavisnost”, Ljubisav Orbović i Branislav Čanak.

Umesto rasprave u skupštinskoj proceduri, Savet je planirao formiranje nove radne grupe koja će pripremati predloge izmena, sva pitanja moraju se rešavati dogovorom Vlade, sindikata i poslodavaca.

– Mi ne odustajemo od jednočasovnog protesta koji smo zakazali za 23. januar – kaže Zoran Mihajlović, potpredsednik SSSS. – Čvrsti smo u zahtevu što smo i dokazali poslednjih meseci. U utorak imamo predsedništvo sindikata da odlučimo kako i šta dalje.

On naglašava da je dogovoreno da se iz skupštinske procedure vrate na Socijalni-ekonomski savet i zakoni o stečaju i privatizaciji. Sindikalci veruju da će i ova dva sporna propisa biti vraćena na “ponovno pisanje”.

Da podsetimo, dva reprezentativna sindikata su na početku izrade izmena Zakona o radu napustila pregovore – i najavili da će uraditi sve da spreče usvajanje tog dokumenta. Najviše zamerki upućeno je na ukidanje minulog rada, smanjenje naknada za godišnje odmore, bolovanja, povrede na radu… Sindikalci su imali primedbu i na način preraspodele rada koja je poništavala osmočasovno radno vreme, a nisu bili zadovoljni ni stavkom da je zaposleni raspoloživ da obavlja poslove prema nalozima poslodavca, čak i u drugoj firmi.

S druge strane, Unija poslodavaca je podržavala najavljene izmene, ali je nezadovoljna ovom odlukom Saveta. Dragoljub Rajić iz ovog udruženja naglašava da je država stala na stranu neradnika, sive ekonomije i armije zaposlenih u javnom sektoru.

– Ovo je dokaz da se poštuje reč sindikalnih lidera koji nikada nisu ništa radili, a za to su bili dobro plaćeni u nadzornim odborima – kaže Rajić. – Povlačenje nacrta je pokazatelj da svako u ovoj državi treba da se zapita da li je pametno da ovde uloži i dinar.

Uskoro novi predlog nacrta…

Kako je saopštila Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa medijima, na sastanku Socijalno-ekonomskog saveta je zaključeno da se formira zajednički tim koji će razmatrati nacrt zakona o radu, nakon čega će taj zakon ući u vladinu i skupštinsku proceduru.

Ističe se daje dogovoreno da se sva sporna pitanja vezna za zakone o radu, privatizaciji i stečaju rešavaju putem socijalnog dijaloga između Vlade Srbije, sindikata i poslodavaca.

Dogovoreno je i da se na narednoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta raspravlja o predloženim rešenjima zakona o privatizacija i zakona o stečaju, navodi se u saopstenju koje je izdato posle sastanka Socijalno-ekonomskog saveta Srbije.

– Ljudi su tražili dijalog, mi smo prihvatili dijalgo, što ne znači da ćemo sve strane gledati na isti način i ja ne mislim da će biti lako da se dođe do komprimisa, – izjavio je potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare, dodajući da očekuje da će novi nacrt zakona o radu biti završen za “mesec, dva ili tri”.

Kako je agenciji Beta rekao predsednik Unije poslodavaca srbije Nebojša Atanacković, Socijalno-ekonomski savet u punom sastavu sastati u narednih desetak dana, kada će se detaljnije ragovarati o izmenama Zakona o radu i drugih zakona važnih za uslove poslovanja i prava zaposlenih.

– Obećavamo da ćemo u novoj radnoj grupi biti protiv bilo kakvih ostataka iz prethodnog zakona i tražićemo više nego sada, – napomenuo je Atanacković.

Socijalni pakt ENEKO.

Print Friendly, PDF & Email
Sadržaji koji su ovde preneti ne odražavaju nužno i stavove Centra za politike emancipacije.