Poslednji pokušaj formiranja vlade u Grčkoj, Syriza na 28% podrške

Grčki predsednik Karolos Papuljas sazvao je za sutra sastanak sa liderima tri najveće političke partije u zemlji. Ovo će biti poslednji pokušaj da se formira vlada i izbegnu novi izbori.

Ranije u toku nedelje Nova demokratija i Syriza, partije koje su na izborima održanim 6. maja osvojile najviše glasova, nisu uspele da formiraju vladu. Jutros je predsednik PASOK-a Evangelos Venizelos potvrdio da je i njegov pokušaj bio neuspešan te je i on vratio madat predsedniku Papuljasu.

Venizelos je pregovarao sa predsednikom konzervativne Nove demokratije Antonisom Samarasom, ali nisu uspeli da nađu trećeg partnera koji bi im omogućio većinu u parlamentu. PASOK i Nova demokratija, naime, skupa imaju 149 mesta u parlamentu, ali je za prostu većinu potrebno 151.

U međuvremenu je Aleksis Cipras iz Syriza-e, koalicije radikalne levice koja je na izborima osvojila 16,8% glasova, izjavio da neće učestvovati u vladi koja će se voditi memorandumom sa MMF-om.

I dok iz Brisela i Berlina stižu sve oštrije poruke i pretnje, po najnovijim istraživanjima podrška Ciprasu i Syriza-i raste. Ako bi se danas održali izbori ova koalicija radikalne levice osvojila bi 28% glasova i tako postala najjača politička partija u zemlji sa 128 poslaničkih mesta u parlamentu.

Po istim istraživanjima Nova demokratija osvojila bi 20,3% odnosno 57 mesta, a PASOK bi imao svega 12,6% tj. 36 mesta u parlamentu.

Print Friendly, PDF & Email
Sadržaji koji su ovde preneti ne odražavaju nužno i stavove Centra za politike emancipacije.