Poljski sindikati protiv premijera

Izvor: RTS

U završnici Opštepoljskih dana protesta protiv vlade premijera Donalda Tuska, za sigurnost radnog mesta i raniji odlazak u penziju, oko 100.000 radnika učestvovalo u protestnoj šetnji Varšavom.

Radnici su Tuskovoj vladi dali ultimatum da rešava radničke zahteve da zarađuju tako da mogu da žive dostojanstveno.

Donald Tusk, premijer Poljske

Donald Tusk, premijer Poljske

Bučni pohod stotine hiljada radnika iz cele Poljske u centru prestonice, najveći u poslednjoj deceniji uz zvižduke pištaljki, skandiranje i povremene petarde, bio je završni događaj četvorodnevnih protesta koji su sazvale tri najveće sindikalne centrale pod parolom “Dosta omalovažavanja društva”.

“Danas vlada dobija poslednje upozorenje. Ako ne izvuče pouku, blokiraćemo celu zemlju, sve puteve i autoputeve”, rekao je na završnom mitingu lider Opštepoljskog sporazuma sindikalnih saveza Jan Guz.

Na obraćanje sindikalnih lidera radnici su odgovarali skandirajući “štrajk, štrajk, generalni štrajk”.

“Ne može to da vlada predlaže najduže moguće radno vreme, plate taman za gladovanje i predlog zakona koji idu protiv radnika. Želimo da živimo dostojanstveno, da radimo i zarađujemo tako da možemo da živimo u ovoj zemlji”, kaže lider Foruma sindikalnih saveza Tadeuš Hvalka.

Lider Nezavisnih sindikata “Solidarnost” Pjotr Duda kaže da su se radnici okupili kako bi stali na put “omalovažavanju poljskog radnika, poljskog društva”.

“Želimo da nas poštuju kao građane ove zemlje. Političari koji žive samo za sebe razmišljaju drugačije. Misle da imaju monopol na vlast, da smo mi samo volovi da rade” rekao je Duda.

Duda je oštro porekao da postoje osnovi za procene stručnjaka da bi ispunjavanje radničkih zahteva koštalo desetine milijardi evra povećanih troškova.

Na završnom mitingu ispred Kraljevskog zamka u Varšavi pozvao je da se pokrene peticija za prevremene izbore, tako što bi parlament sam odlučio da njegov mandat bude kraći.

“Od ovog trenutka da počnemo da skupljamo potpise za raspuštanje parlamenta, jer oni više ništa mudro ne mogu da smisle”, rekao je Duda.

Demonstranti su takođe predali peticiju predsedniku Poljske Bronjislavu Komorovskom u kojoj su navedeni njihovi glavni zahtevi za veću sigurnost radnih mesta, porast minimalnih zarada i raniji odlazak u penziju, a ne tek u 67. godini života.

Radnici iz raznih krajeva Poljske počeli su da se okupljaju u Varšavi od ranih jutarnjih sati, a najbrojniji su bili predstavnici rudara iz Šlezije i Gdanjska, bastiona sindikata “Solidarnost”.

Vlada Poljske nedavno je promenila granice za odlazak u penziju i najavila reforme penzionog sistema i radnog zakonodavstva, koje predviđaju dužu radnu nedelju.

Četvorodnevni protesti poljskih sindikata prošli su bez incidenata. Na prvom skupu koji je održan u sredu okupilo se između 15.000 i 23.000 ljudi.

Print Friendly, PDF & Email
Sadržaji koji su ovde preneti ne odražavaju nužno i stavove Centra za politike emancipacije.