Pišu zakon protiv štrajka!

IZVOR: Alo

Vlastima je izgleda dozlogrdilo da večito rasteruju nezadovoljni proleterijat ispod vlastitog prozora, pa su odlučile, kako navode sindikalci, da napišu novi zakon o štrajku, po kome radnik neće smeti da protestuje van radnog mesta.

To je, kako ističu borci za sindikalna prava, samo jedna od novina koje će se naći u novom, “boljem”, izdanju zakona.

– Uskoro ćemo dobiti zakon u kome se, između ostalog, definiše radno mesto zaposlenog i njegove poslovne prostorije kao mesto štrajka. To znači da neće biti više protesta na ulicama, blokiranja saobraćajnica, proleterskih parola ispred Vlade Srbije – navodi Hadži Zdravko Kovač, predsednik Nezavisnog sindikata javnih službi Vojvodine.

On dodaje da se novim zakonom utvrđuje mogućnost da poslodavac može “mrtav ‘ladan” da otpusti radnika ako se dokaže da je štrajkovao na nezakonit način. A kako su svi naši štrajkovi u prethodne dve decenije bili više-manje nezakoniti, velika je verovatnoća da će novim zakonom i ono malo prava koja su zaposleni imali izgubiti – ističe Kovač.

Sindikalni protest u Beogradu

Naš sagovornik ističe da predlagači zakona pokušavaju donekle da ispeglaju stvar davanjem mogućnosti javnog ispoljavanja nezadovljstva zaposlenih da protestuju, ali samo kao građani, i to na mestima i prema pravilima koje uređuju drugi zakoni.

– To znači da će zaposleni moći da se okupljaju, ali samo pod uslovom da traže i dobiju saglasnost MUP-a. A svi možemo da pretpostavimo kakvi su izgledi da se nezadovoljnoj, gladnoj i izvaranoj radničkoj klasi odobre štrajkovi ispred Vlade Srbije – zaključuje Kovač.

 

Print Friendly, PDF & Email
Sadržaji koji su ovde preneti ne odražavaju nužno i stavove Centra za politike emancipacije.