Ostavka zbog neonacista

Izvor: DW

Lanac skandala se ne prekida. U nemačkom Saveznom uredu za zaštitu ustavnog poretka uništeni su važni akti o neonacistima. Ni upozorenja iz Italije nisu shvaćena ozbiljno. Predsednik Službe sada snosi posledice.

Nakon otkrića serije propusta prilikom istrage protiv neonacističke ćelije NSU (Nacionalsocijalističko podzemlje) predsednik Službe za zaštitu ustavnog poretka Hajnc From u ponedeljak (2.7.) podneo je ostavku. Taj 63-godišnjak, po sopstvenoj želji, odlazi u penziju, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Hans-Peter Fridrih. From važi za jednog od najiskusnijih eksperata za bezbednost u Nemačkoj, a na funkciju šefa Službe za zaštitu ustavnog poretka došao je pre 12 godina.

Uništena važna dokumenta

Grupa neonacista, koja se smatra odgovornom za niz ubistava stranaca u Nemačkoj, delovala je više od jedne decenije, a da je bezbednosne službe nisu otkrile. Prošle sedmice izašlo je na videlo da je Služba za zaštitu ustavnog poretka i nakon otkrića te grupe uništavala akte o njoj. Očekuje se da će se Ministarstvo unutrašnjih poslova Nemačke o svemu tome oglasiti do četvrtka (5.7.), a resorni ministar Fridrih će potom o tome informisati Bundestag.

Nakon uništavanja važnih dokumenata, na videlo je izašlo da je Služba za zaštitu ustavnog poretka još 2003. godine trebalo da ima indicije o postojanju desno-ekstremističke terorističke ćelije. To, prema pisanju „Berliner cajtunga“, proizilazi iz pisma koje je italijanska Služba za zaštitu ustavnog poretka uputila svojim nemačkim kolegama u decembru 2011.

Podaci iz Italije

Italijanska Služba za zaštitu ustavnog poretka prosledila je informacije o sastanku evropskih neonacista u belgijskom Vasmunsteru u novembru 2002. Na tom sastanku navodno se govorilo o postojanju mreže militantnih evropskih neonacista. Osim toga, kako je navedeno, nemački i italijanski neonacisti raspravljali su o mogućim napadima na prodavnice koje su u vlasništvu građana koji nemaju državljanstva evropskih država.

Opozicija u Nemačkoj nije zadovoljna ostavkom šefa Službe za zaštitu ustavnog poretka Hajnca Froma. U opozicionim krugovima govori se da je on podneo ostavku da bi zaštitio druge, i da to neće doprineti razjašnjenu skandaloznih propusta u radu Službe. Socijaldemokrate, Zeleni i Levica zahtevaju temeljnu reformu tajnih službi i Službe za zaštitu ustavnog poretka. I ekspert za pitanja desničarskog terorizma Klaud Šreder, u razgovoru za DW kaže da je neophodno da ti slučajevi budu do kraja razjašnjeni.

„U suprotnom, Služba za zaštitu ustavnog poretka u potpunosti će izgubiti svoj kredibilitet“, kaže Šreder. Prema njegovim rečima, Fromova ostavka je ispravan korak, ali ne i dovoljan.

 

Print Friendly, PDF & Email
Sadržaji koji su ovde preneti ne odražavaju nužno i stavove Centra za politike emancipacije.