Novi zakon o stečaju: Automatski otkaz, uz uplatu staža i zaostalih minimalaca

Izvor: Blic

Nacrt zakona o stečaju koji se nalazi na javnoj raspravi predviđa dosta novina, pa tako i otkaze za radnike firmi koje odu u stečaj. Iako zakon još nije usvojen, budžetom za 2014. godinu Vlada je predvidela 200 miliona evra za automatsku isplatu zaostalih zarada i doprinosa radnika.

– Radnici će dobijati novac odmah dok će država sačekati da sredstva budu vraćena u budžet kad se završi privatizacija. Taj novac biće dovoljan da izbegnemo svaki socijalni udar i nema govora da će se loš rad rukovodilaca prevaliti preko leđa radnika – tvrdi savetnik ministra privrede Aleksandar Stevanović.

Država je vlasnik 179 firmi u restrukturiranju, gde ima 51.023 zaposlena i 419 preduzeća pod okriljem Agencije za privatizaciju sa oko 35.000 radnika. Prema gruboj računici, trećina ovih firmi koje zapošljavaju tridesetak hiljada radnika moglo bi da ode u stečaj. Ove godine u stečaj je otišlo 119 preduzeća.

Vladimir Pavlović, jedan od aktivnih učesnika u stečajnim postupcima, kaže da će se prvo isplaćivati troškovi stečajnog postupka i banke.

– Prvi isplatni red biće i radnici. Slede dobavljači i drugi neobezbeđeni poverioci i na kraju povezana lica – pojasnio je Pavlović za “Blic”.

Dobrivoje Petrović, predsednik Saveza stečajnih upravnika, kaže da su poverioci do sada naplaćivali jedva trećinu potraživanja.

– Radnici su uspevali u proseku da naplate dve godine doprinosa i godinu dana minimalne zarade. Od 20 do 30 odsto potaživanja su naplaćivali i drugi poverioci poput banaka, dobavljača i povezanih lica – kaže Petrović za “Blic”.

Naš sagovornik dodaje da sve firme u stečaju moraju da prodaju imovinu i da je to zadatak stečajnog upravnika. Stečajni upravnik koji je želeo da ostane anoniman kaže, međutim, da se u praksi često dešavalo da firma ode u stečaj, a da rukovodsto prethodno rasproda svu imovinu.

– Tada se niko nije mogao naplatiti. Dešava se i da firme imaju blokiran račun, pa da poverioci neće da pokreću stečaj jer znaju da time ne dobijaju ništa – kaže sagovornik “Blica”.

Nacrt zakona o stečaju uvodi novine i oko izbora i načina davanja dozvola za rad stečajnim upravnicima. Ključna stvar je ukidanje Agencije za licenciranje stečajnih upravnika. Umesto agencije, ubuduće će tu ulogu i poslove raditi komora. Komora će biti ta koja licencira upravnike dok će kontrolu umesto Agencije za privatizaciju vršiti nadzorni odbor čiji će članovi biti takođe stečajni upravnici.

Print Friendly, PDF & Email
Sadržaji koji su ovde preneti ne odražavaju nužno i stavove Centra za politike emancipacije.