Novi zakon o stečaju: Automatski otkaz, uz uplatu staža i zaostalih minimalaca

Izvor: Blic

Nacrt zakona o stečaju koji se nalazi na javnoj raspravi predviđa dosta novina, pa tako i otkaze za radnike firmi koje odu u stečaj. Iako zakon još nije usvojen, budžetom za 2014. godinu Vlada je predvidela 200 miliona evra za automatsku isplatu zaostalih zarada i doprinosa radnika.

– Radnici će dobijati novac odmah dok će država sačekati da sredstva budu vraćena u budžet kad se završi privatizacija. Taj novac biće dovoljan da izbegnemo svaki socijalni udar i nema govora da će se loš rad rukovodilaca prevaliti preko leđa radnika – tvrdi savetnik ministra privrede Aleksandar Stevanović.

Država je vlasnik 179 firmi u restrukturiranju, gde ima 51.023 zaposlena i 419 preduzeća pod okriljem Agencije za privatizaciju sa oko 35.000 radnika. Prema gruboj računici, trećina ovih firmi koje zapošljavaju tridesetak hiljada radnika moglo bi da ode u stečaj. Ove godine u stečaj je otišlo 119 preduzeća.

Vladimir Pavlović, jedan od aktivnih učesnika u stečajnim postupcima, kaže da će se prvo isplaćivati troškovi stečajnog postupka i banke.

– Prvi isplatni red biće i radnici. Slede dobavljači i drugi neobezbeđeni poverioci i na kraju povezana lica – pojasnio je Pavlović za “Blic”.

Dobrivoje Petrović, predsednik Saveza stečajnih upravnika, kaže da su poverioci do sada naplaćivali jedva trećinu potraživanja.

– Radnici su uspevali u proseku da naplate dve godine doprinosa i godinu dana minimalne zarade. Od 20 do 30 odsto potaživanja su naplaćivali i drugi poverioci poput banaka, dobavljača i povezanih lica – kaže Petrović za “Blic”.

Naš sagovornik dodaje da sve firme u stečaju moraju da prodaju imovinu i da je to zadatak stečajnog upravnika. Stečajni upravnik koji je želeo da ostane anoniman kaže, međutim, da se u praksi često dešavalo da firma ode u stečaj, a da rukovodsto prethodno rasproda svu imovinu.

– Tada se niko nije mogao naplatiti. Dešava se i da firme imaju blokiran račun, pa da poverioci neće da pokreću stečaj jer znaju da time ne dobijaju ništa – kaže sagovornik “Blica”.

Nacrt zakona o stečaju uvodi novine i oko izbora i načina davanja dozvola za rad stečajnim upravnicima. Ključna stvar je ukidanje Agencije za licenciranje stečajnih upravnika. Umesto agencije, ubuduće će tu ulogu i poslove raditi komora. Komora će biti ta koja licencira upravnike dok će kontrolu umesto Agencije za privatizaciju vršiti nadzorni odbor čiji će članovi biti takođe stečajni upravnici.

Print Friendly
Sadržaji koji su ovde preneti ne odražavaju nužno i stavove Centra za politike emancipacije.