Norveška: Zbog štrajka staje proizvodnja nafte?

U nedelju su neuspešno završeni pregovori između poslodavaca i radnika o platama i penzijama, a ovo je treći put da dve strane sedaju za pregovarački sto. Sada nas sati dele od kompletnog gašenja norveških postrojenja naftne industrije, prvi put za više od 25 godina. Norveška je, naime, potvrdila da će proizvodnja nafte i gasa od ponoći biti obustavljena zbog neuspeha da se okonča štrajk koji su radnici pokrenuli još 24. juna.

“Prema sadašnjoj situaciji, prekid proizvodnje će stupiti na snagu u ponedeljak u ponoć”, rekao je portarol norveškog ministarstva za energetiku Hakon Smit-Isaken.

Prekid proizvodnje vodećeg zapadnoevropskog proizvođača nafte i gasa je u petak najavila norveška naftna kompanija “Statoil”, kao odgovor na štrajk, koji je pokrenulo više od 700 radnika naftne industrije u zbog plata i penzija.

Udruženje norveške nafte industrije (OLF) je saopštilo da je štrajk rezultovao gubicima od nekoliko desetina miliona evra na dan, a zbog bojazni od naglog smanjenja norveške proizvodnje cene nafte su prošlog četvrtka na međunarodnim tržištima skočile i do 102 dolara za barel. Vlada Norveške ima pravo intervenisati kako bi obustavila štrajk u strateški važnoj naftnoj industriji, tako je postupila 2004. godine, dan nakon skromnije obustave proizvodnje.

Print Friendly, PDF & Email
Sadržaji koji su ovde preneti ne odražavaju nužno i stavove Centra za politike emancipacije.