Na grčkim izborima glasalo se protiv mera štednje

„Narod Evrope se više ne može miriti sa štednjom i varvarizmom“ izjavio je tridesetsedmogodišnji Aleksis Cipras kasno sinoć nakon što je njegova Syriza na parlamentarnim izborima osvojila drugo mesto iza konzervativaca iz Nove demokratije. „Evropski lideri, a posebno gospođa Merkel, moraju shvatiti da je njihova politika doživela poraz“ dodao je on.

Insistiranje Syriza-e na oporezivanju bogatih, odlaganju isplate dugova i drastičnom smanjenju ulaganja u naoružanje i odbranu privuklo je pažnju građana i građanki umornih od mera štednje koje nameću EU i MMF.

Kada je u pitanju članstvo u euro zoni Cipras insistira na činjenici da bi izlazak opasno ugrozio samu valutu i da je to jedan od razloga zbog kojih Grci ne treba da pristanu na ucene. „Kriza nije samo Grčka, ona je evropska pa tako i rešenje dugova mora biti kolektivno, održivo i pošteno. U suprotnom će se sve raspasti.“

Syriza, koalicija radikalno levih snaga, na izborima je osvojila više od 16% glasova. Ovo je najbolji rezultat koji su imali od svog osnivanja 2004. godine. PASOK je izbornu trku završio sa podrškom 13% birača što je u odnosu na izbore iz 2008. manje za celih 30%. Najviše glasova, oko 19%, osvojila je Nova demokratija Antonisa Samarasa.

Ako Samaras ne uspe da formira vladu Syriza će dobiti svoju priliku. Ipak, razjedinjenost levice može biti velika prepreka. Komunistička partija (8,5%) i Demokratska levica (6%) ne žele u koaliciju.

U čitavu kalkulaciju ulazi i partija Nezavisni Grci koja ima 10%. Reč je o partiji desnog centra koju predvodi nekada istaknuti član Nove demokratije Panos Kamenos. Ali važan faktor može biti to što se ova partija radikalno protivi merama štednje.

„Ako se mi kao levica, uprkos svim razlikama, ujedinimo i dobijemo aktivnu ili pasivnu podršku Kamenosa nećemo je odbiti“ izjavio je Cipras i dodao da se memorandum sa MMF-om i EU mora zaustaviti.

Grci su na izborima glasali protiv štednje. Juče su i građani Francuske posredno iskazali svoj stav po ovom pitanju dajući podršku socijalisti Olandu, a u Nemačkoj severnoj pokrajini Šlezvig-Holštajn CDU, partija kancelarke Angele Merkel, ostvarila je najlošiji rezultat u zadnjih 50 godina.

Print Friendly, PDF & Email
Sadržaji koji su ovde preneti ne odražavaju nužno i stavove Centra za politike emancipacije.