“Mogući veliki štrajkovi u školama”

IZVOR: B92

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije neće prihvatiti predlog Vlade, pa su u školama ponovo mogući veliki štrajkovi, kaže predsednik USPRS Dragan Matijević.

Prema njegovim rečima, plate u obrazovanju najniže su u javnim službama.

Ističući da će USPRS 3. septembra održati u Beogradu protestni skup, ali da tu “neće stati”, Matijević je na konferenciji za novinare rekao da je trenutno na listi tehnoloških viškova u Srbiji 3.500 zaposlenih, koji imaju smanjen fond časova.

“To pitanje, kao i borba za stabilan obrazovni sistem je naš ključni zadatak”, rekao je Matijević i naveo da 3. septembra u školama članicama Unije neće biti časova, osim za đake prvake.

Saradnica Unije Slavica Đorđević istakla je da je za poslednje četiri godine u prosveti blizu 30.000 ljudi koji nemaju punu normu časova, od 80.000 zaposlenih u nastavi.

Da bi se problem tehnološkog viška rešio, Unija je predložila socijalni program za ljude koji ostaju bez norme, da srednjoškolsko obrazovanje postane obavezno i donošenje zakona o obrazovanju odraslih.

Predloženo je i da odeljenja imaju umesto 30, po 25 učenika, čime bi kako je rekla Đorđević, do 2014. godine sistem sa 105.000 zaposlenih bio sveden na 90.000 što bi bila “prava mera”, prema broju učenika kojih u Srbiji ima oko 900.ooo.

Ranije je, kako je rekla, postojala obaveza države da plaća zaposlenog koji je proglašen tehnološkim viškom do pune norme, dok ga ne preuzme druga škola.


“Toga više nema, pa imamo veliki broj zaposlenih koji imaju smanjenu normu pa i manju platu”, rekla je Đorđević i dodala da određene kategorije, poput samohranih roditelja, ne mogu dobiti otkaz po osnovu tehnološkog viška, ali mogu imati malu platu, jer nemaju pun fond časova.

Vlada Srbije ponudila je juče zaposlenima u prosveti povećanje oktobarske plate za dva odsto i još dva odsto povećanja u aprilu naredne godine, a Unija je zatražila da oktobarske plate budu veće za pet odsto.

Taj sindikat traži da u 2013. prosvetni radnici imaju 30 odsto veće plate od prosečne zarade u Srbiji.

Print Friendly, PDF & Email
Sadržaji koji su ovde preneti ne odražavaju nužno i stavove Centra za politike emancipacije.