MMF od sutra u Beogradu, sindikati protiv odlaska u penziju sa 67 godina

Izvor: Blic

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” saopštili su danas da zahtevaju od Vlade i njenih pregovarača da u narednim razgovorima sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji dolaze u Srbiju 1. oktobra, ne stavljaju na dnevni red njihov uslov za izjednačavanje starosne granice za odlazak u penziju, po kojoj bi i žene i muškarci trebalo da idu u penziju sa navršenih 67 godina i 45 godina staža.

“Da je reforma PIO neophodna i da se ona mora desiti, slažemo se u potpunosti, ali ona mora imati obličje humanog lika i ne sme postati predmet ucena organizacija koju interesuje samo vraćanje pozajmljenog novca sa kamatom”, navodi se u saopštenju tog sindikata.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) boraviće u Beogradu od sutra do 7. oktobra, na zahtev srpskih vlasti. Kako je ranije najavio MMF, ta misija će “diskutovati o najnovijim ekonomskim kretanjima, kao i planovima Vlade Srbije za 2014. godinu i za naredni srednjoročni period”.

rosie_stop_the_imf

Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (S S S S) Zoran Mihajlović rekao je Tanjugu da je penzioni sistem “prenapregnut” i da se može očekivati da će jedan od uslova ukoliko se budemo kreditno zaduživali kod MMF-a biti da se produži starosna granica.

“To su nezvanična nagadjanja, konkretnih predloga nije bilo”, rekao je on dodajući da postoje nagoveštaji da će ukoliko se u penziju ode samo na osnovu staža, a ne navršene starosne granice primenjivati penali na osnovu kojih će i penzija biti manja.

“Mi smo u drugačijoj situaciju u odnosu na druge zemlje, imajući u vidu ekonomske i demografske specifičnosti i potreban nam je prelazni rok”, smatra Mihajlović.

U fondu PIO navode da je Srbija već pooštrila uslove za odlazak u penziju, i da zakon predvidja da starosna granica raste sve do 2023. godine po četiri do šest meseci.

Nakon poslednje posete misije MMF-a mogli su se čuti komentari da je taj fond izneo i predlog o kaznenim poenima za one koji bi otišli u penziju pre isteka novopostavljene starosne granice od 67 godina (za oba pola) što bi direktno uticalo i na smanjenje penzije.

Državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Dragi Vidojević rekao je tada Tanjugu da bi predlozi poput uvodjenja penala za one koji se penzionišu sa “nedovoljno” godina, mogli da stvore nove socijalne probleme.

On je podsetio da je u Srbiji starosna granica za odlazak u penziju povećana za pet godina tokom protekle decenije, dok su takvo povećanje zemlje poput Engleske i Nemačke ostvarile tek posle dve ili tri decenije. Vidojević je naveo i da “puko preslikavanje” modela iz zapadnih zemalja kod nas ne može da se primeni, pre svega zbog različite demografske strukture.

Print Friendly, PDF & Email
Sadržaji koji su ovde preneti ne odražavaju nužno i stavove Centra za politike emancipacije.