Meksiko: Sukobi policije i nastavnika

Izvor: B92

Meksička policija se sukobila s nastavnicima koji su demonstrirali u Meksiko Sitiju, prenosi danas britanski BBC.

Policija je koristila suzavac i vodene topove da bi rasterala demonstrante sa glavnog gradskog trga Sokala. Povređeno je 29 demonstranata i 11 policajaca, a 31 osoba je privedena.

Nastavnici već tri nedelje kampuju na trgu, tražeći promene u reformi obrazovanja koju je odobrio predsednik Enrike Penja Nijeto. Oni tvrde da nova pravila krše njihova prava i otvaraju put za proizvoljno otpuštanje.

Policija je krenula u akciju raščišćavanja trga pošto je juče istekao rok vlade da nastavnici napuste centar grada. Neki od demonstranata su danas policiju gadjali “molotovljevim koktelima”.

Protesti prosvetnih radnika i radnica u Meksiku FOTO Jesús Villaseca Pérez.

Vlasti su navele da žele da raščiste trg Sokalo zbog proslava u čast Dana nezavisnosti ovog vikenda.

Većina demonstranata mirno je napustila trg posle isteka krajnjeg roka, ali neki su ostali, te se danas policija, uz pomoć oklopnih vozila i helikoptera, sukobila s njima na trgu i u okolnim ulicama.

Tokom akcije policije uhapšeni su mnogi od preostalih demonstranata.

Reporter BBC iz Meksiko Sitija izveštava da je trg uspešno raščišćen i dodaje da u meksičkoj javnosti kolaju spekulacije da su neki od demonstranata zapravo radikalni antivladini aktivisti koji nisu povezani sa prosvetnim sindikatom.

Vlada smatra da sindikat previše kontroliše zapošljavanje nastavnika, pripisujući to korupciji, a rezultat svega su, navodno, loši nastavnici koji imaju prednost u odnosu na kvalifikovanije kolege.

Prošle nedelje su hiljade članova prosvetnog sindikata demonstrirale ispred Senata kako bi onemogućili usvajanje zakona o reformi, koji je već odobren u donjem domu parlamenta.

Print Friendly, PDF & Email
Sadržaji koji su ovde preneti ne odražavaju nužno i stavove Centra za politike emancipacije.