Madrid: Policija tukla demonstrante

IZVOR: B92

Španska policija tukla je demonstrante pendrecima i neke od njih je ugurala u policijska vozila na protestima zbog mera štednje blizu parlamenta u Madridu.

Na ovim protestima prisustvovalo je više hiljada ljudi. Policajci sa šlemovima napali su demonstrante i neke od njih tukli pendrecima zbog toga što su pokušali da sruše metalne ograde oko zgrade donjeg doma parlamenta.

Sukobi, koje je španska nacionalna televizija uživo prenosila, izbili su uveče kada je policija za razbijanje demonstracija zajedno sa policajcima na konjima zabranila demonstrantima da priđu zgradi parlamenta, navodi AFP.

“Vlado, podnesi ostavku”, vikali su mnogi demonstranti pre izbijanja nasilja.  “Manje policije, više obrazovanja”, uzvikivali su drugi.

Demonstracije je organizovao narodni pokret “ogorčenih” (Indignados) koji se bori protiv onoga što njegovi sledbenici nazivaju političkim sistemom koji Špance lišava prava glasa u aktuelnoj krizi.

Mnogi su držali ruke u vazduhu i vikali: “Ruke uvis, ovo je pljačka”, aludirajući na to da siromašni plaćaju za krizu, dok se bankari izvlače.

 

Print Friendly, PDF & Email
Sadržaji koji su ovde preneti ne odražavaju nužno i stavove Centra za politike emancipacije.