Levi samit Srbije podržava borbu protiv projekta “Beograd na vodi”!

Pozivamo sve naše drugarice i drugove da se u nedelju, 27. septembra, u 13h ispred beogradskog Geozavoda zajedno sa Levim samitom Srbije pridruže protestu u organizaciji građanske inicijative Ne da(vi)mo Beograd, koja se više od godinu dana bori protiv ovog štetnog projekta.

Aktuelni neoliberalni režim u Srbiji i Beogradu, ovim megalomanskim poduhvatom upitne izvodljivosti i neupitne pogubnosti po interese naroda, nastavlja sa politikama zaduživanja, privatizacije i napada na zajedničko dobro. Antidemokratski proces usvajanja projekta, obeležen netransparentnim odlukama i pokušajima obesmišljavanja javnih rasprava, najgrublje je pogazio javni interes.

Deregulacija u službi profita stoji u temelju neoliberalnog urbanizma. Uzurpacija javnog zemljišta, koje je praktično poklonjeno investitorima, odražava pravu prirodu (agresivnog) koncepta privatno-javnog partnerstva. Ugovorom koji se dugo držao u tajnosti, još jednom su izneverene potrebe stanovništva za socijalnim stanovanjem.

Raseljavanje radničkih porodica i planirana luksuzna gradnja kraj reke Save legalizovaće iznova klasnu segregaciju u prostoru, svojstvenu kapitalističkoj geografiji grada. U ovakvom društvenom sistemu, socijalna depriviranost i ekonomska nesigurnost većine, uslov su privilegovanog života manjine bogatih. Obećanja o novim radnim mestima, pretežno se odnose na prekarni rad u uslužnom sektoru, ako se i ostvare ona samo vode daljem narušavanju radničkih prava.

Poput svih ostalih rizika, i ekološke opasnosti gradnje na specifičnom terenu uz samo rečno korito, snosiće stanovništvo i država – koja ovim projektom nastavlja sa trendom gubitka ekonomskog suvereniteta – a eventualne profite nastale ušančivanjem domaće i inostrane elite na ovom centralnom gradskom području, ubiraće privatni invesitor.
Ali još nije kasno za borbu!

Levi samit Srbije:

PARISS,
Udruženje akcionara Vršačkih Vinograda,
Građansko sindikalni front,
Solidarnost,
Centar za politike emancipacije,
Marks 21,
Gerusija,
Kontekst kolektiv,
Obruć,
Forum Roma Srbije
STRIKE,
Društveni centar “Oktobar”,
Zrenjaninski socijalni Forum,
Zelena omladina Srbije,
Žindok,
Centar za kvir studije,
LAPID Dimitrije Tucović,
Roza

Poziv na protest inicijative Ne da(vi)mo Beograd možete videti klikom OVDE > > >