Leskovac: Radnici zauzeli fabriku zbog potraživanja od milion evra

Izvor: Blic

Radnici “Interleminda” u Leskovcu posle blokade magistralnog puta Leskovac-Vlasotince, zauzeli su danas tu fabriku zahtevajući isplatu 14 zaostalih zarada od oko milion evra.

“Posle gladovanja od godinu dana rešili smo da proglasimo generalni štrajk i zauzmemo fabriku iz koje ćemo izlaziti povremeno, na proteste ispred opštine”, kazao je predsednik organizacije Samostalnog sindikata Saša Milenković.

Od ukupno 120, u štrajku je 70 radnika, koji su prethodno, na kratko blokirali magistralni put Leskovac-Vlasotince, u prisustvu policajaca.

“Pored isplate zarada i povezivanje radnog staža, tražimo i da se ponovo pokrene proizvodnja jer potražnja za našim proizvodima je velika”, istakao je Milenković.

Većinski vlasnik “Intereleminda”, u kome su se proizvodili pocinkovani lim i građevinski izolacioni “sendvič” paneli, je Valentin Zaharijev iz Bugarske.

“Zaharijev je u decembru prošle godine prihvatio naše predloge da uvede fabriku u stečaj i istovremeno izvrši reorganizaciju i zadrži deo radnika. Posle toga se više nije javio”, izjavio je pomoćnik gradonačelnika Gojko Veličković.

Fabrika je prestala sa radom maja prošle godine, a pre tri meseca je isključena struja, pa malobrojno obezbeđenje nije u stanju da sačuva imovinu od lopova.

“Fabrika se čerupa. Nestale su ogromne zalihe lima i panela, a lopovi noću odnose sve što im se nađe na putu”, ispričali su radnici. Procene su da Zaharijev duguje leskovačkim radnicima oko milion evra, nekima i po 25.000 evra.

Jedan od radnika kojem duguje 25.000 evra je i Dragan Nikolić koji je na protest došao sa suprugom i troje dece.

“Trpimo za parče hleba jer preživljamo samo od dečjeg dodatka. Sramota za državu i za grad što se ovo dozvolilo”, rekao je Nikolić.

Print Friendly, PDF & Email
Sadržaji koji su ovde preneti ne odražavaju nužno i stavove Centra za politike emancipacije.