Krstić i Udovički o smanjenju penzija i štednji

IZVOR: B92

U intervjuu za Radio-televiziju Srbije, ministar finansija Republike Srbije Lazar Krstić je rekao da Srbija u naredne četiri godine treba da uštedi oko 170 milijardi dinara a da samo u 2014. i 2015. godini treba da se uštedi oko milijardu evra i dodao da smatra da u javnom sektoru postoji višak zaposlenih. Krstić je rekao i da će krajem godine ili u narednom budžetu morati da se smanje i penzije.

On je podsetio da će Vlada Srbije od 1. jula u javnom sektoru smanjiti plate za deset odsto i ukinuti solidarni porez, a da će ostatak morati da se pronađe na rashodnoj strani, odnosno da će morati da se obavlja rigoroznija kontrola troškova javnih preduzeća.

“Svi smo se složili da učinimo sve što je moguće, da vidimo koliko možemo da smanjimo gubitke u javnim preduzećima i uštedimo u državnoj upravi kako bismo što je moguće više smanjili negativan efekat po građane. Da li ja verujem da ćemo uspeti u punoj meri? Ne verujem”, rekao je Krstić.

Govoreći o penzijama, ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički je navela da će vlada možda i uspeti da najavljenim merama dovoljno ubrza privredni rast, pa da penzije ne moraju da se smanjuju.

“Ali ako me pitate za pošteno stručno mišljenje, sumnjam. Ali sam sigurna da je ovo što sada radimo dovoljno, da će značiti privredi Srbije”, rekla je Udovički.

Kao najhitniji problem koji treba rešiti, Udovički je navela da se privredi omogući da radi i da raste.

“Problem je što privreda ne proizvodi dovoljno poreskih sredstava. Smanjivati poreze ne možemo, jer bismo tako samo produbili deficit”, rekla je ona.

Kori Udovički je rekla da tek treba da se napravi analiza oko toga koliko je zaposlenih višak ali da građane mnogo više treba da brine kakvo je školstvo ili zdravstvo jer je evidentno da u mnogim segmentima društva, po njenom mišljenju, nema dovoljno adekvatno obrazovanih i obučenih ljudi.

Print Friendly, PDF & Email
Sadržaji koji su ovde preneti ne odražavaju nužno i stavove Centra za politike emancipacije.