Katalonija ukida socijalnu pomoć

IZVOR: B92

Katalonija, najviše zaduženi španski region, saopštio je da neće biti u stanju da isplati subvencije za bolnice, staračke domove i druge socijalne službe.

Katalonija se odlučila na ovaj korak budući da već ima ozbiljne probleme zbog strogih budžetskih rezova.

“To je posledica problema likvidnosti”, rekla je portparolka ministarstva ekonomije katalonske regionalne vlade, dodajući da u septembru očekuje normalizaciju situacije.

Katalonija je prosle nedelje ukazala da razmatra mogućnost traženja državne pomoći u vrednosti od 18 milijardi evra, iz novog španskog fonda osnovanog za pomoć prezaduženim regionima te zemlje.


Taj region se, međutim, nalazi u sukobu sa centralnom vladom u Madridu oko strogih ciljeva deficita koji su nametnuti regionima.

Kao pokazatelj rastućih tenzija, katalonska vlada je saopštila da neće prisustvovati sastanku u Madridu, koji se danas održava između finansijskih zvaničnika regiona i ministra za budžet Kristobala Montora, zato što oseća da primedbe iz Barselone nisu imale odjeka.

Španska centralna vlada je zatražila da svih 17 regionalnih vlada ove godine snizi svoje deficite na 1,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a naredne godine na 0,7 odsto.

Katalonska vlada nije saopštila koliko subvencija neće moći da isplati, ali levičarski dnevnik Pais procenjuje da se radi o cifri od oko 400 miliona evra.

Print Friendly, PDF & Email
Sadržaji koji su ovde preneti ne odražavaju nužno i stavove Centra za politike emancipacije.