Izbili sukobi između policije i rudara u štrajku u Madridu

IZVOR: advance.hr

Preko desetak osoba je ozljeđeno, a privedeno najmanje dvoje, u sukobu koji je izbio jučer između policije i rudara u štrajku – radnici su u Madridu prosvjedovali protiv novih mjera štednje i ukidanja državnih potpora rudarskom sektoru.

Tisuće rudara iz cijele zemlje stiglo je jučer u Madrid kako bi prosvjedovalo protiv novih mjera štednje. Policija je okružila zgrade ministarstva industrije, energetike i turizma – sukobi su izbili nakon što su prosvjednici navodno počeli gađati policiju petardama. Policija je upotrijebila palice i gumene metke protiv rudara u prosvjedu, prenosi RT.

Prema pisanju lokalnih medija, najmanje 14 osoba je ozljeđeno u sukobima – od toga 2 novinara i 8 pripadnika policije.


Prosvjed su sazvala dva najveća sindikata, UGT i CCOO. Budžet za rudarsku industriju smanjen je s 300 milijuna eura na 110 milijuna u 2012. Rudari navode kako će to dovesti do potpunog kolapsa rudarskog sektora. Oko 8,000 radnika radi u nekih 40 rudnika koji su preostali u Španjolskoj.

Španjolska se trenutačno nalazi u kritičnom stanju, ovog tjedna potvrdila je to i Europska Komisija svrstavajući Španjolsku na sam vrh 12 zemalja koje su najteže pogođene aktualnom financijskom krizom u eurozoni.

Pretpostavlja se kako će Španjolska uskoro morati “spašavati” svoj bankarski sektor, baš kao što se desilo i u Grčkoj.

Nakon jučerašnjeg incidenta u Madridu, rudarski sindikati pozvali su na trajni štrajk sve dok vlasti ne odustanu od mjera štednje za rudarsku industriju, prenosi RT.

Print Friendly, PDF & Email
Sadržaji koji su ovde preneti ne odražavaju nužno i stavove Centra za politike emancipacije.