Italija: Protest studenata u 90 gradova

IZVOR: B92

Više desetina hiljada učenika i studenata izašlo je na ulice 90 italijanskih gradova, u znak protesta zbog povećanja poreza na univerzitetske takse.

Ove takse kao i smanjenje stipendija, uvedene su zbog ekonomske krize.

Oko 10.000 mladih ljudi okupilo se u Rimu, obustaviviši saobraćaj u centru grada, a protestni skupovi održani su i u gradovima od Napulja do Milana, Torina, Firence i Bolonje, saopštili su organizatori.

Proteste je izazvala odluka vlade da povisi takse za studente koji su kasno završili fakultet i smanji stipendije, što će, kako smatraju kritičari ovih mera, onemogućiti mnoge da uopšte studiraju.

“Izašli smo na ulice da bismo istakli činjenicu da je Italija zemlja u srcu EU s najmanjim brojem diplomiranih studenata i najvišim troškovima za školovanje”, rekla je Mikele Orezi, koordinator Univerzitetske unije.

Orezi je dodala da se troškovi školovanja “konstantno povećavaju zbog mera štednje koje je uvela vlada premijera Marija Montija”.

Protesti studenata u više italijanskih gradova održani su i prošle nedelje, kada su se završili sukobima s policijom u kojima je povređeno nekoliko desetina ljudi, preneo je AFP.

Monti je došao na vlast u novembru prošle godine, od kada je uveo niz mera štednje.

Nezaposlenost mladih u Italiji je 35 odsto, tri puta više nego što je na globalnom nivou u zemlji.

Print Friendly, PDF & Email
Sadržaji koji su ovde preneti ne odražavaju nužno i stavove Centra za politike emancipacije.