Hrvatska: “Tajm aut” za Zakon o radu

Izvor: B92

Vlada Hrvatske je povukla iz procedure predlog novog Zakona o radu nakon što su su sindikati najavili protest na Trgu Svetog Marka u Zagrebu, prenosi HRT.

Ministar rada i penzionog sistema Mirando Mrsić rekao je novinarima da povlačenje predloga izmena Zakona o radu s dnevnog reda sutrašnje vladine sednice ne znači da se od izmena Zakona odustalo, već se uzima “tajm aut” za dodatno usklađivanje sa socijalnim partnerima.

“S obzirom da zasedanje traje do 15. decembra, a izmene Zakona treba da idu u dva čitanja, imamo vremena da sednemo za sto i još neke stvari razmotrimo i promenimo. Zakon o radu bi trebalo da ide na Vladu negde u januaru, pa ponovno pozivam sindikate da raspravimo sva otvorena pitanja i konsenzusom donesemo taj zakon”, izjavio je Mrsić novinarima u Hrvatskom saboru.

On je naveo da treba videti da li je predlog izmena usklađen sa pravnom tekovinom EU, za šta je potrebno određeno vreme s obzirom na brojne direktive koje se odnose na radno zakonodavstvo, preneo je Poslovni dnevnik.

Protest sindikata u Hrvatskoj protiv izmena Zakona o radu PHOTO SSSH

“Zato uzimamo ‘tajm aut’ da sednemo sa svima za sto i porazgovaramo treba li neke stvari promeniti. Ne odustajemo od Zakona o radu, ali shvatamo da su potrebni još neki pregovori oko njega”, istakao je Mrsić.

On je negirao da se uplašio sindikalnih pretnji.

“Nismo se uplašili ni sindikata niti protesta, jer je jasno da bi trebalo da donesemo novi Zakon o radu, budući da je to zakon koji povećava konkurentnost Hrvatske, čuva radna mesta i pomaže otvaranju novih”, rekao je Mrsić.

On nije odgovorio na pitanja novinara koji deo ZOR-a je podložan promenama, dodajući samo da “još ima prostora za razgovore o otvorenim pitanjima”, u vezi radne nedelje od 56 sati.

Mrsić je upozorio da su sve zemlje u okruženju uredile to pitanje, pa to isto treba da učini i Hrvatska.

Sindikati su upravo zbog Zakona o radu, najavili za sutra protest na Markovom trgu s porukom “da će na nasilje vladajućih odgovoriti koristeći sve zakonske mogućnosti”, preneo je portal SEEbiz.

Prošle nedelje zatražili su i ostavku ministra rada Miranda Mrsića zbog jednostrano nametnutih rešenja u novom Zakonu o radu.

Sindikati pristaju na povećanje i preraspodelu radnog vremena, ali uz kolektivne ugovore, kaže Mrsić.

Vlada predlaže “srednji put” između predloga poslodavca i sindikata – 56 sati nedeljno bez kolektivnog ugovora, a između 56 i 60 sati sa kolektivnim ugovorom.

“O tome možemo da razgovaramo, a sindikati nisu bili protiv toga da se radno vreme uredi drugačije nego dosad, odnosno neravnomerno rasporedi, što znači da se u toku jedne nedelje radi više od 40 sati a onda u roku četiri meseca to ‘ispegla’ na zakonsku meru. Pitanje je samo na koji način to učiniti, sa ili bez kolektivnog ugovora, o čemu možemo razgovarati“, poručio je Mrsić, a prenosi Poslovni dnevnik.

Podsetimo, i u Srbiji je u toku oštra debata u vezi sa izmenama Zakona o radu. Nezadovoljni predloženim rešenjima, reprezentativni sindikati su se povukli iz pregovora, a zatražili su i smenu ministra privrede Saše Radulovića.

Print Friendly, PDF & Email
Sadržaji koji su ovde preneti ne odražavaju nužno i stavove Centra za politike emancipacije.