Hiljade Španaca pridružile se štrajku rudara

Izvor: Blic

Desetine hiljada Španaca pridružile su se rano jutros u protestnoj šetnji rudarima iz rudnika uglja koji su nosili šlemove sa lampama koje sijaju u mraku.

Rudarima, kojih je bilo oko 400, pridružio se veliki broj običnih građana koji su, takođe, ljuti zbog štednje koju je vlada uvela kao odgovor na finansijsku i ekonomsku krizu.

Tokom višenedeljnih protesta rudara na severu Španije izbijali su sukobi sa policijom, ali šetnja je jutros protekla mirno nakon što su se demonstranti u ponoć okupili na centralnom madridskom trgu Puerta del Sol, prenosi AFP.

Oni protestuju zbog smanjenja subvencija od 63 odsto za rudarske kompanije koje pokušavaju da odbrane svoj deo španskog tržišta energenata od elektrana koje rade na gas i od obnovljivih izvora energije i da sačuvaju svoj ugalj od jeftinijeg uvoznog uglja.

Rudari u rudnicima uglja zarađuju u proseku 1.200 evra mesečno, rekla je portparolka UGT Konći Alonso, dodajući da ova industrija skoro izumire.

U Španiji ima između 8.000 i 9.000 rudara koji rade u rudnicima uglja, dok ih je pre 20 godina samo u Asturijasu bilo skoro 30.000.

Nova konzervativna vlada je, pored smanjenja beneficija rudarskim kompanijama, smanjila i subvencije za rudare koji žele da se prekvalifikuju za druge profesije i za školovanje njihove dece u siromašnim rudarskim regionima.

Print Friendly, PDF & Email
Sadržaji koji su ovde preneti ne odražavaju nužno i stavove Centra za politike emancipacije.