Grčka: Štrajk zbog otpuštanja nastavnog osoblja

Izvori: Politika, ekathimerini.com

Grčke škole i fakulteti ostaće ove nedelje u velikom broju zatvoreni. Nastavno osoblje ispunjava pretnju štrajkom u znak protesta zbog masovnih otpuštanja. Neplanirani “raspust” trajaće do kraja nedelje. Štrajkače iz državnih obrazovnih ustanova podržaće i privatne škole i bolnice. Na najavljene, masovne demonstracije izaći će i zaposleni u javnom sektoru.

Već prošle nedelje, kada je školska godina zvanično počela, mnoge škole radile su sa smanjenim kapacitetima, neke su bile zatvorene. Na fakultetima su odloženi ispitni rokovi jer je već tada počeo štrajk univerzitetske administracije.

Višednevni pregovori sa vladom i pokušaj nastavnog osoblja da utiče na odluku da se do kraja godine na tzv. mobilne liste stave na hiljade učitelja, nastavnika i profesora nisu urodili plodom. Ukazivanje na činjenicu da će zbog otpuštanja nastavnog kadra, pre svega, trpeti obrazovni sistem koji već sada ima manjak od oko 16 hiljada predavača, nisu izmenili poziciju vlade. Kabinet premijera Samarasa moraće do kraja ove godine da ispuni obećanje evropskim poveriocima, ukoliko želi novu tranšu kredita, što će reći da otpusti većinu od 25 hiljada prosvetnih radnika koji će se naći na prinudnom odmoru.

Nezadovoljstvo raste i među nastavnicima srednjih škola koji su od ponedeljka u petodnevnom štrajku. Pridružiće im se i zaposleni u penzionim fondovima. U višečasovnom štrajku će biti i učitelji osnovnih škola. Oni će se, međutim, zajedno sa nastavnim osobljem u privatnim školama, priključiti štrajkačima “samo” dvodnevnom obustavom rada, sredinom nedelje. Naime, dvodnevni generalni štrajk zaposlenih u javnom sektoru najavljen je za 18. i 19. septembar i njemu će se po svoj prilici pridružiti sve strukture, osoblje bolnica, fondova… Masovni mitinzi i demonstracije u centru Atine i drugih velikih gradova najavljene su za sredu iduće nedelje.

Najavljeni štrajkovi se smatraju još jednim iz serije pokušaja da se izvrši pritisak na vladu da ne podleže zahtevima “trojke” inespektora EU, MMF i Evrospke centralne banke koji sredinom nedelje stižu u Atinu da provere tempo sprovođenja reformi. Prvi na listi zahteva “trojke” je, da se do kraja septembra na prinudni odmor pošalje 12.500 državnih službenika, a do kraja godine još toliko njih.

Protest nastavnika u Grčkoj FOTO Tom Tziros

Kako stvari stoje, postoje ozbiljne sumnje da će vlada do dolaska “trojke”, u četvrtak, imati gotov spisak od 12.500 državnih službenika. Prema pisanju lista “Katimerini”, izgleda da vlada ne može tako brzo da odredi još dve hiljade radnika za otpuštanje. Izvori u Minsitarstvu za administrativne reforme, kome je poveren ovaj zadatak, tvrde da im do rešenja nedostaje samo nekoliko dana. Nastavno osoblje koje je najavilo generalni štrajk, stvara neočekivani i ozbiljan problem.

Premijer Adonis Samaras koji će pre dolaska “trojke” boraviti u Briselu i lično pokušati da dočara pravu situaciju u zemlji mogao bi, eventualno, da ublaži nezadovoljstvo eksperata “trojke” od čijeg izveštaja zavisi odobravanje novih kredita. Međutim, najveći neprijatelj premijerovih reformi je realno stanje u Grčkoj, kao i činjenica da je nezaposlenost porasla na 27,9 posto.

Siriza podržala borbu za javno obrazovanje

U saopštenu objavljenom tokom prošle nedelje, Siriza je podržala prosvetne radnike i radnice i ujedno uperila prst u konzervativnu vladu premijera Samarasa kao glavnog krivca za probleme u obrazovnom sistemu na svim nivoima.

“Vlada vrlo dobro zna da je borba nastavnog osoblja podstaknuta potrebom za školskim sistemom koji je zaista javni i besplatan, školama u kojima će učenicima biti obezbeđena sva neophodna oprema”, navodi se u saopštenju.

U Sirizi tvrde da odluka da se otpusti hiljade nastavnika i nastavnica, nametnuta od strane stranih kreditora, govori o tome da aktuelna administarcija shvata javno obrazovanje kao nepotreban luksuz.

“Napadi koji tvrde da Siriza podržava štrajk samo zarad političke promocije ne mogu skrenuti pažnju sa odgovornosti koju snosi vlada”, stoji u saopštenju uz dodatak da će Siriza podržati nastavno osoblje, učenike i roditelje u borbi za javno i besplatno obrazovanje.

Print Friendly, PDF & Email
Sadržaji koji su ovde preneti ne odražavaju nužno i stavove Centra za politike emancipacije.