Grčka paralisana štrajkovima

IZVOR: Blic

Grčki carinici, poreski službenici i zaposleni u ministarstvu finansija stupili su danas u dvodnevni štrajk protiv vladinih mera štednja, uvedenih na zahtev međunarodnih kreditora u zamenu za prvu tranšu od 31,5 milijardi evra pomoći.

Štrajku su se pridružili i sindikati policajaca koji protestuju ispred sedišta tri stranke koje čine grčku koalicionu vladu, Nove demokratije, PASOK-a i Demokratske levice, javila je grčka televizija Skaj.

Nove mere štednje pogodiće hiljade državnih službenika kojima je plata već smanjena u protekle dve godine za 40 odsto, a starosna granica za odlazak u penziju biće podignuta sa 65 na 67 godina.

Tri vodeća grčka sindikata sindikat radnika u javnom sektoru (ADEDY), sindikat zaposlenih u privatnom sektoru (GSEE) i Sveradnički militantni front (PAME), blizak Komunističkoj partiji, organizovali su juče generalni štrajk zbog čega je cela zemlja bila paralisana.

Rad čitavog javnog sektora bio je obustavljen, letovi i polasci vozova su bili otkazani, brodovi i trajekti su ostali u pristaništima, radnje su bile zatvorene, a u bolnicama je radilo samo osoblje hitne službe.

U sukobima koji su izbili tokom štrajka u centru Atine privedeno je više od 100 ljudi, a najmanje 20 osoba je uhapšeno, dok je šest policajaca povređeno.

Policija je procenile da se generalnom štrajku odazvalo od 35.000 do 40.000 ljudi u Atini i oko 18.000 u Solunu, dok organizatori – tri vodeća sindikata grčkih radnika, kažu da je na ulice grčkih gradova izašlo čak 100.000 ljudi.

To je bio treći generalni štrajk od početka godine, a prvi veliki štrajk koji će testirati odlučnost koalicone vlade, koja je preuzela vlast u junu, da održi zemlju u zoni evra.

Ovog meseca u Grčkoj su štrajkovali lekari, sudije, profesori, policajci, vatrogasci, vojnici, a pre dva dana i novinari.

Print Friendly, PDF & Email
Sadržaji koji su ovde preneti ne odražavaju nužno i stavove Centra za politike emancipacije.